Нинова: Ще дарявам 600 лева от заплатата си, въпреки че ГЕРБ отхвърли предложението ни!

За мен отхвърленият закон за намаляване на депутатските заплати е в сила и ще го прилагам за себе си.

Намалението, което предложих – около 600 лв. месечно от заплатата, ще дарявам на болно дете, възрастен човек без лекарства, на някой, който има нужда“.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя подчерта, че всеки трябва да си вземе личното решение- дали ще го направи по този начин. „Не говоря празни приказки. Когато предлагам нещо, искам искрено то да стане и го прилагам за себе си“, категорична е тя.

Нинова обясни, че отсъстващите депутати от левицата са в командировка, а не, защото изразяват несъгласие с предложението. „Подписите под предложението показват желанието да стане факт“, допълни тя.

Лидерът на левицата обясни, че „БСП за България“ дарява много пари, но от общите пари на групата и субсидията на партията.

„Предложението ни беше различно. Ще продължим да даряваме, но тук става въпрос за личен пример – осъзнаване, че депутатите, политическата класа, като цяло, трябва да отстъпим от това, което имаме. Знаем какво е отношението на хората към тези привилегии“, посочи Нинова. Според нея днешният дебат е бил срамен за българския парламент.

„Системата и статуквото се съпротивляват по всякакъв начин да не си намали привилегиите, заплатите и благините. Срещу нас чухме много обвинения, но това няма значение. Направих това предложение не, защото знам, че то ще бъде отхвърлено, а искайки то да стане“, категорична е Нинова.

„Най-обективната картина за работата на депутатите може да се види в петък – празната зала по време на парламентарен контрол. Там няма ляво, дясно и център”, подчерта тя. Отсъствието на депутатите от пленарна зала трябва да се санкционира с глоби, смята лидерът на БСП.

На мен ми беше ясно, че тази система ще се съпротивлява“, заяви лидерът на БСП. „Ще продължим да даряваме и от парламентарната група, и от субсидията на партията. Но тук ставаше въпрос за друго – за личен пример, за осъзнаване, че депутатите и политическата класа като цяло трябва да отстъпим от това, което имаме, защото знаете какво е отношението на народа към тези привилегии“, каза още Нинова.

Източник: Епицентър.бг