Нинова: Видях как всичко градено с години се разсипва. Започнаха лобита, групи, бизнесмени, да се събират и да кроят планове

Корнелия Нинова разкри в студиото на сутрешния блок на БТВ двете основни причини, поради които си е оттеглила оставката като лидер на БСП.

„Когато я подадох смятах това за морално и достойно – председателят и лидерът да поеме отговорност за резултатите от изборите.

И понеже в БСП от години имаме остри спорове, дадох изход тези спорове да се решат по най-дория начин. Да започнем след това да работим заедно. Какво ме накара да постъпя така вчера? Събитията след оставката – моята грешка е, че не прецених правилно последствията. Подходих както винаги принципно – отиваме на състезание и нека по-добрият да спечели. Нищо подобно не се случи.

Първата причина е, че започна търговията за БСП, започнаха лобита, групи, бизнесмени, да се събират, да правят планове, да си излъчват кандидат, който да е удобен, тръгнаха по структурите, започнаха да демотивират хора, да ги натискат. Това ме притесни много. Виждах просто с дни как всичко, което правихме последните ти години, се разсипва, започват процеси на агресия. Не съм го подозирала преди това в такива размери.

Втората причина е реакцията на членовете на партияха и симпатизантите. След оставката ми моите впечатления бяха, че една седмица партията беше в ступор.

Председателят подава оставка, опозицията излиза по всички медии и ме громи, което нашата партия много не одобрява. Беше едно мълчание и ступор. В момента, в който тръгнаха интересите по структурите в БСП, този ступор прерастна в гняв. Започнаха декларации, решения на областните съвети. Най-притеснителното, което не съм споделяла, за да не създавам напрежение, беше, че започнаха членове и цели структури да изразяват желание да напускат и да връщат партийни книжки. Не съм ги броила.

Дадох си сметка, че това, което сме градили с години, ще се разпадне. Дадох си сметка, че моята оставка ще даде спад в подкрепата към БСП. А предстоят местни избори и ще отидем на тези избори разбити. Това ме накара да се върна“, каза Нинова.

Източник: Petel.bg