Нинова: За 10 г. управление Борисов е взел 30 млрд. лева заеми, а качеството на живота пада

Червената шефка Корнелия Нинова остро разкритикува управляващите заради новия заем, който беше взет на 15 септември, пише dnes.bg.

Според нея целта била премиерът Бойко Борисов да харчи парите за собственото си политическо оцеляване, но цената за това се плащала от всички. Нинова настоя, че Борисов дължи няколко отговора.

„Първо – защо се появи нужда от нов дълг. Нали преди няколко месеца Борисов твърдеше, че не се налага да взимаме заем, защото в резерва има 9 милиарда лева“, отсече тя.

По думите й в момента 20% е държавният дълг спрямо БВП.

„Защо трябваше да се имитира дълг на международния пазар, след като специалисти казват, че е по-лесно такава сума да се пласира на вътрешния пазар. При свитото търсене и намаляващия износ емитирането на вътрешен заем би решило наши, вътрешни икономически проблеми“, настоя Нинова.

Според нея твърденията на правителството, че заемът е взет при изгодни условия, не са адекватни.

„Ще стимулира ли този заем икономиката или ще бъде изхарчен предизборно, непрозрачно и не по правилата? Срещу тези пари няма никакъв план за постигане на растеж, някой ще каже, че има развити държави с по-висок дълг спрямо БВП, но там се инвестират финанси в повишаването на стандарта на живота, а у нас се пилеят през прозореца на джипа“, обвини Нинова.

„За 10 години управление Борисов е взел 30 милиарда лева заеми срещу това обаче пада качеството на живота, увеличават се неравенствата, околната среда става все по-незадравословна и всичко това – заем срещу влошен стандарт на живот, който се плаща от целия народ“, скочи тя.

„Всички плащаме за неговото политическо оцеляване. Борисов не си взе поука и продължава по същия начин. Всеки ден оставане на това правителство е вредно, вече става все по-очевидно, че е решението на много въпроси се корени в оставката му. Борисов ни пропиля 10 години, пропилява настоящето, да не позволяваме да пропилее и бъдещето“, обобщи червената шефка.

В отговор министърът на финансите Кирил Ананиев призова Нинова, когато говори за толкова сериозен въпрос да се подготви или да даде думата на някой, който разбира от тази тема.

Според него заемът е изключително изгоден за България.