Нинова: Здравната реформа не е реформа, а здравен геноцид

Здравната реформа не е реформа, това е здравен геноцид.

Toва каза председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова, която прочете декларация от името на групата от трибуната на Народното събрание, пише новини.бг.

1 октомври е обявен за международен ден на възрастните хора. В този ден отдаваме уважението си към хората от третата възраст и приноса им към изграждането на нашето общество. Честит да е празникът Ви. Но го казвам с уважение, но и с тъга и с извинение, че днес 1,5 млн. пенсионери живеят на прага на бедността. Обръщам се към управляващите с укор, че отхвърлиха Закона за възрастните хора и че отхвърлиха искането ни за преизчисляване на всички стари пенсии. В същото време се предлага реформа в здравната система, според която трябва да се плащат 12 лв. допълнително застраховка. Защо държавата и днес не плаща дължимите осигуровки за пенсионерите? Кога ще върнете онези 1,5 млрд. лв., които Симеон Дянков взе от Здравната каса. Вместо това натоварихте българските граждани допълнително. Това не е здравна реформа, това е здравен геноцид, заяви Нинова.

Лидерът на БСП припомни, че от 1 юли се увеличиха токът и цената на водата, а освен това КЕВР днес реши да увеличи и цената на природния газ с 14% от 1 октомври. Как ще се отрази това на живота на българите? На цените това ще се отрази с ценови шок. Освен обещаните 300 лв. минимална пенсия от Обединени патриоти, тя ще се увеличи догодина с между 2 и 5 лв. Забрави се обещанието на управляващите, че няма да вдигнат данъци и осигуровки – ето това е нашата държава, посочи социалистката.

Тази власт бърза, докато е млада да си осигури старините, подчерта Корнелия Нинова.

Източник: Petel.bg