Норвежки генерал: Западът изопачава реалността представяйки Русия като „големия злодей“

Генерал-лейтенантът в оставка Роберт Муд, президент на Норвежкия червен кръст и бивш генерален инспектор на норвежката армия, изрази съжаление от факта, че 30 години след разпадането на Съветския съюз Русия остава извън това, което той нарече „добро общество“, и призова Запада да развие „ново мислене“, за да избегне ескалация и война.

Муд обвини Запада, че „изопачава реалността“, като представя Русия като „големия злодей“, а САЩ и Запада като „безупречни защитници на демокрацията“, предава БГНЕС.

Той прави паралел между разширяването на НАТО на изток след Студената война и Първата световна война, когато Франция и Великобритания хвърлят цялата вина върху Германия с Версайския договор. Заедно с големи репарации, военни ограничения и искания за отстъпване на територии, националното унижение довежда до възхода на Адолф Хитлер, бивш войник от Първата световна война и на нацистите. За разлика от тях, след Втората световна война към Германия се отнасят с уважение и тя бързо се присъединява към европейската общност въпреки жестокостите, извършени под нацисткия флаг.

Според Муд е разбираемо, че Русия възприема „националното унижение като реално“.

„Последните 30 години не бяха белязани от взаимно уважение и съдружие. Те се характеризираха със западната изключителност и американското високомерие“, заявява Муд. „Също така не си спомням да съм виждал нито един филм или сериал, в който руснаците да са добрите, а западните герои – лошите. Културното изразяване на Запада популяризира САЩ и европейците като добрите. То култивира образа на Русия и руснаците като зли, низши злодеи“.

Муд призовава за взаимно уважение и дипломация, за да може всеки да се откъсне от обичайното мислене, като посочва опита от XX в.

„Възможно ли е да се обмислят нови институции или да се реформират из основи съществуващите? Възможно ли е да се помисли за по-отбранителна НАТО, която да е отворена за всички, включително и за Русия? И където членовете се отказват от бази и ядрени оръжия извън собствената си територия?“, казва Муд, като предупреждава, че без „ново мислене“ вероятно предстои конфликт и войни както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Източник: vesti.bg