Нов скандал във Великобритания: Русия отровила шефа на „Бритиш петролеум“

Гръмна нов скандал, в основата на който отново стоят отравяне, Русия и Великобритания.

Това идва на фона на отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри, за което бе набедена Москва.

Сега според „The Sun“ и „The Telegraph“ главният изпълнителен директор на „Бритиш петролеум“ Боб Дъдли е отровен от руснаците и е бил принуден да напусне страната, след като в резултатите от тестовете е открито токсично вещество в кръвта му.

Новината тръгна от бившия негов колега Иля Заславски, цитиран двете издания. Твърди се, че 62-годишният Дъдли е бил отровен бавно в продължение на няколко седмици през 2008 година, защото руските власти са искали да изгонят американския петролен гигант от страната.

Заславски, който работил с Дъдли в изключително печелившото предприятие ТНК-БП, е убеден, че само руските разузнавателни служби могат да приложат отровния химикал по този начин. Заславски разказва, че властите са искали да се отърват не само от Боб Дъдли, но и от още 150 западни предприемачи. Г-н Дъдли започна да се чувства зле, затова му бяха направени тестове, които показаха признаци на отравяне, „случили се в Русия“, каза Заславски.

„Причината, поради която „Бритиш петролеум“ искаше да направи тестовете, беше, че Дъдли се чувстваше зле и не знаеше защо. Симптомите му се проявяваха продължение на седмици“, разказва още той. Отравянето трябва да е извършено от професионалисти, за да е сигурно, че Дъдли не умре. Те просто искаха да му отправят послание. Определено беше направено от професионалисти, които можеха да накарат тази отрова да действа в продължение на седмици, коментира Заславски.

Слуховете, че Боб Дъдли е бил отровен започнаха да се разпространяват през 2014 г. – шест години след предполагаемия инцидент.

Източник: БЛИЦ