Нови 9 случая на коронавирус у нас, всички са от София

Нови девет случая на коронавирус са установени у нас.

Това заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на щаба.

„На базата на 99 изследвани проби във ВМА и Националната лаборатория са установени 9 лица, които са положителни за коронавируса. Те са с най-различна история и в различни възрастови групи. Всичките са от София, защото това са лаборатории, които работят в София в момента. Като има и 4-ма от лицата, които са карантинирани в белодробната клиника, които са без клинични оплаквания“, бяха точните думи на ген. Мутафчийски.

Двама от пациентите са настанени във ВМА, обясни ген. Венцислав Мутафчийски.

Два от случаите са на пациенти, които са били част от групата лекари, пътували на конгреси в чужбина.

Засега едната е в задоволително състояние, другата пациентка – в тежко, обясни още ген. Венцислав Мутафчийски.

Пациентът, който е в „Пирогов”, е в стационирано критично състояние. Няма нито подобряване, нито влошаване на състоянието му. Болните в Габрово и Плевен нямат негативно развитие”, обясни ген. Мутафчийски. „Те са с най-различна история и възрастови групи, всички лица са от София.

Четирима от пациентите са под карантина в белодробната клиника.

Футболистът на „Левски” е пристигнал късно следобед и ще бъде изследван.

Председателят на щаба подчерта, че всички усилия, които са хвърлени от страна на правителстовто, Министерството на здравеопазването и всички здравни органи, са насочени натам, да се ограничи инфекцията. „Ние отдавна обявихме, че това не може да се избегне, но да се ограничи“, каза още ген. Мутафчийски.

Попитан кога може да се обяви пълна карантина като в Италия, генералът обясни, че това може да стане при обстоятелства, които са подобни на тези в Италия.

На въпрос колко положителни случая трябва да има, Мутафчийски заяви, че няма такива пропорции. „Още, когато коментирахме грипната епидемия, там е ясно разписано, кога трябва да се обявява епидемия. В светлината на коронавируса няма такива правила“, допълни той.

Държавният здравен инспектор проф. Тодор Кантарджиев даде съвети как да опазим възрастните си близки и познати от заразяване с коронавирус нa ледовния брифинг на Кризисния щаб за коронавируса пред ВМА.

Той посъветва хората, които имат грипоподобни симптоми, да не посещава възрастните си близки. Също така сподели, че хората над 80 годишна възраст са най-уязвими.

„Витамин C и D, проветряване на стаите и чист въздух са сред нещата, които биха намалили шансовете за респираторни проблеми.“

В градския транспорт той препоръча да бъдат отваряни прозорците. „1 пръст отворен прозорец в автобуса, 10 пъти по-малко заболели от респираторни заболявания,“ коментира проф. Кантарджиев.

Източник: Епицентър.БГ