Нови протести, ако след изборите няма промяна. Ако и те не помогнат – напускам България

„Слави Трифонов е пореден Бойко Борисов“, „Омръзнало ми е от шуробаджанащина“, „Ако след изборите няма промяна, ще има нови протести.

Ако те не помогнат – емиграция“: А. Детев разговаря с трима млади българи за изборите.

„Ще гласувам, разбира се. За управляващите – не ме разбирайте погрешно, не съм им фен, но опозицията не се е доказала. Предпочитам това, което вече така и така познавам, дори да не е най-доброто“. Казва ми го мъж на средна възраст на столичния булевард „Витоша“. Допълва, че е подкрепял част от протестите от лятото на 2020, но въпреки това ще даде своя вот за управляващите, следвайки максимата „по-добре познатото зло“.

Кой е „по-малкият дявол“?

Много от младите хора, които миналото лято излязоха на улиците в България и по света, за да поискат оставката на Бойко Борисов и Иван Гешев, са на друго мнение. „Най-тъжното е, че хората отиват на поредните избори с нагласата, че нищо няма да се промени“, казва Атанас Терзиев. Той е на 27, работи като експерт по дигитален маркетинг. Бил е на протестите и отново е готов да излезе по площадите. „Много силно вярвам, че трябва специалисти да управляват тази страна, а не подставени лица“, смята той.

„Омръзнало ми е от шуробаджанащина“, казва Ива Ценкова, също на 27. Тя е следвала и работила в Австрия, но е избрала да се върне в България. „Всичко това е демотивиращо, но пък същевременно те кара да гласуваш за някаква политическа алтернатива и да не подкрепяш статуквото“.

Мръсна дума ли е „политик“?

„Един приятел ми каза, че ще гласува за Васил Божков – така и така никой не ставал, поне да е забавно. Не знам как да коментирам“, споделя Ива.

За много от гласоподавателите, които искат промяна, именно разбирането, че „всички са маскари“, се превръща в препъникамък. „Винаги го има това клеймо да си политически кандидат“, казва Димитър Димитров. Той е на 29, следвал е във Великобритания, но преди шест години решил да се върне в България за постоянно.

Димитър участва активно в миналогодишните протести, а преди старта на предизборната кампания получава покана да се включи в листите на „Демократична България“ и приема. „И ти ли искаш келепир? Недей така, ще се изцапаш“ – това му казвали познати. „Не искам да видя келепир, убеден съм, че политическото участие, особено на младите хора, е важно. Вярвам, че има смисъл от тази борба“, изтъква Димитър. „Тя не е от днес за утре. Тя върви от много години и ще продължи дълго. За мен е важно всеки, според своите възможности, време и умения, да допринася за това ние да бъдем по-демократично, по-свободно, по-образовано и критично мислещо общество.“

Безпринципни коалиции и „исторически компромиси“?

Качвам се в такси от центъра на София. „Вие за кого ще гласувате“, пита ме таксиметровият шофьор и допълва: „Аз например се чудя – между Мая, „Да, България“, „Възраждане“ и Русофилите“.

Според повечето социологически проучвания следващият парламент ще бъде фрагментиран, а управляващо мнозинство ще се сформира трудно. „Със сигурност не трябва да се правят безпринципни компромиси. Вярвам, че в моята формация ще бъдат защитавани заявените вече приоритети и тази последователност няма да се изгуби“, споделя Димитър. „Възможно е да има нови избори, възможно е да се създаде някакъв вид програмно или експертно правителство. Това, което смятам, че няма да бъде допуснато от българския народ, е отново да имаме правителство с господин Бойко Борисов начело“, категоричен е той. „Борисов е изчерпан, делегитимиран и вреден за българския обществен и политически живот“.

27-годишният Атанас Терзиев обаче се пита: „Ако дадем шанс на Демократична България, не виждам с кого могат да се коалират. Ще бъде изключително демотивиращо за техните гласоподаватели, ако се коалират с някоя партия на статуквото.“

„Трифонов е като Борисов“

А партията на Слави Трифонов? „Слави Трифонов за мен е олицетворение на мутробарока и на нещата, които не съвпадат с моя морален компас и разбирания“, казва Ива. Атанас споделя нейното мнение: „В себе си той събира държанието на всички политици в България през годините, както и всички негативни образи от обществото, които не искаме да виждаме“. Двамата отново се връщат към въпроса за експертността. „Той е пореден Бойко Борисов – нямам образованието и компетентността да управлявам, но хората ме обичат и затова ще се впусна в политиката“, смята Ива.

А какво ще се случи след изборите, ако отново се стигне до правителство с т.нар. партии от статуквото? „Протести. Ако и те отново не дадат резултат – емиграция“, заявява Атанас. „Аз продължавам да се надявам, че нещата ще се променят“, споделя Ива. „Иска ми се да имам директен отговор, но просто го нямам.“

Източник: „Дойче веле“