Нови протести срещу мигрантите във Варна и Харманли

Във Варна за пореден път се събраха протестиращи срещу „незаконното нахлуване на мигранти“, а в Харманли недоволните се опасяват от заразните заболявания.

Пред катедралния храм във Варна за първи път се събраха хората от т.нар. „Гражданска инициатива“, но четири или пет пъти вече от началото на октомври, на различни места в града, те изразяваха своята позиция относно безпрепятственото нахлуване на мигранти, предаде БНР.

Според организаторите на проявата, повечето мигранти са от Афганистан, Пакистан и Ирак, като основно става дума за икономически мигранти.

Категорично искаме охрана на границите с военна сила, анулиране на издадените неправомерно статути и да се спре грубото потъпкване на нормите в закона за убежището и бежанците, казаха организаторите.

Протестиращите развяваха националния флаг и знамена на някои националистически движения. Според тях трябва да има граждански контрол на самия процес по регистрация на чужденците.

Същевременно жителите на Харманли излязоха на протест, заради опасения, че истинската картина на заразните заболявания в бежанския център в града се прикрива от институциите.

Недоволството е насочено срещу институциите, които, според организаторите, не дават конкретна информация за случаите на заразни заболявания в регистрационно-приемателния център за чужденците.

Да бъде закрит бежанският център и оставката на директора на Държавната агенция за бежанците – Петя Първанова, както и на ръководство на лагера – това са основните искания.

Протестиращите настояват за специализирани прегледи на всички обитатели на центъра, за които има съмнения, че са болни от лайшманиоза. В лагера живеят на 3 000 души. През последната седмица са регистрирани 20 случая на краста.

От РЗИ – Хасково съобщиха, че са предприети всички мерки за дезинфекция на помещенията и за лечение на заболелите.

В петък Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов разпореди да бъдат прегледани настанените в бежанския център в Харманли мигранти за кожни и паразитни заболявания.

В случай на необходимост ще бъде извършена и и допълнителна дезинфекция на територията на лагера, се казва в съобщението на здравното министерство./Дир.бг