Новият министър на правосъдието се гордее със законодателната си дейност

btvnovinite.bg

След като беше избран за министър, Данаил Кирилов беше атакуван именно за законопроектите, които е прокарвал

Винаги съм се борил за качеството на законодателството, гордея се с приетите закони. Това обяви в интервю за предаването „Тази събота” на bTV новият министър на правосъдието Данаил Кирилов.

След като беше избран вчера за министър, той беше атакуван от опозицията в парламента, която не подкрепи кандидатурата му, и от представители на десните формации именно за законодателната дейност. Христо Иванов от „Да, България” го обвини в прокарването на лобистки закони.

В началото на интервюто той обяви, че е приемал „с голяма любов” работата си в Народното събрание.

„Новият пост приемам като тежко и сериозно възлагане и смятам, че съм длъжен да дам всичко от себе си, за да се справя. Аз съм приел каузата на ГЕРБ, приел съм да бъда един от експертите в ГЕРБ. Винаги съм се борел за тези каузи още от Столична община, след това като областен управител”, каза още Кирилов.

Относно факта, че в общината кариерата му започна като съветник от БСП той уточни, че е имал тежки сблъсъци с червените, когато е бил част от тяхната група – най-вече срещу заменките. Смяната на партийната принадлежност той обясни с думите: „Когато Борисов беше избран за кмет на Столична община, всичко се промени. Това, за което сме се борили аз и Божидар Димитров – да има прозрачност в разпореждането с общинското имущество, да има излизане от онзи модел, който беше установен повече от 10 години.

Кирилов уточни, че познава добре БСП отвътре и това вероятно ги притеснява.

Докато Данаил Кирилов беше депутат, прокара поправка, с която шефът на КПКОНПИ вече може да не е юрист с 10-годишен стаж, а и човек от сферата на сигурността.

„Няма личен подтекст в това предложение, не е свързано със скандала с Пламен Георгиев (настоящият шеф на комисията, който излезе в отпуск заради скандала с терасата към имота му). Това е резултат от анализа на едногодишната дейност на КПКОНПИ и това предложение произхожда от самата комисия. С колегите го обсъдихме и го подписахме миналата седмица, не сме знаели каква ще е динамиката с казуса с Георгиев, просто съвпаднаха датите“, обясни Кирилов.

Относно другите скандали с имотите на властта министърът на правосъдието смята, че проблемът не е законов, а морален.

Източник: Petel.bg