Ново поскъпване на храните: Олиото подгони 4 лева

Нов голям скок се задава при храните от първа необходимост.

Лошата новина за джоба ни идва от седмичната справка на Държавната комисия за стокови борси и тържища (ДКСБТ), която следи цените на едро.

Въпрос на време е и търговците на дребно да сменят етикетите по магазините.

Шампионът по скъпотия за миналата година – олиото, се готви за нов ценови скок.

„Завчера доставчикът ни уведоми за промяна. Олио от 1 литър с марка „Олим“ вече идва на едрова цена от 3,58 вместо досегашната 2,90 лева“, разказа за „Марица“ собственик на голям хранителен магазин в Пловдив.

Увеличението е с близо 70 стотинки. 60 стотинки отгоре върху едровата цена пък сложи производителят на друга марка – „Елит“. „Калиакра“ се продава в голям хипермаркет за 3,49 лева. Предупредиха ни също, че тази седмица ще има нови едрови цени на брашното и на захарта, разказаха търговци. Това означава, че в близките дни, след като се изчистят старите количества, потребителската кошница ще поскъпне чувствително. Търговската надценка при храните варира между 4 и 39 процента, изчислиха експертите на Комисията за миналата година. За 2020 г. най-голяма е била при яйцата, брашното и олиото.

От бюлетина на ДКСБТ за миналата седмица е видно още, че поскъпване на едро има при зрелия фасул, ориза, киселото мляко. От плодовете и зеленчуците ръст с 10 стотинки са отбелязали ябълките и от борсите в петък количествата са тръгвали на средна цена 1,25 лева за кило. С почти 10% надолу, до 1,79 лева за кило, пък е паднала цената на вносните домати заради слабото търсене. Промяна на седмична база няма при замразеното пиле и яйцата. Кокошите продукти обаче ще отбележат своя пик непосредствено преди Великден заради повишеното търсене, вещаят търговци. Покрай Възкресение по традиция се регистрира и най-големият внос на яйца у нас.

Източник: Марица