Ново проучване: Слави Трифонов печели изборите, ако реши да участва в тях с партия

Слави Трифонов печели изборите, ако участва в тях. Разликата между ГЕРБ и БСП се топи на 2%.

Това показва експресно телефонно проучване между 500 души, проведено от Центъра за анализи и маркетинг на 2-3 декември, уточняват от бТВ.

Ако изборите са без участието на Слави Трифонов, хората които биха гласували за ГЕРБ са 23,6%, докато тези за БСП са 22,4%. Това съответно означава 77 депутата на ГЕРБ и 73 на БСП.

Третата партия, която би влязла е тази на Обединените патриоти, които биха получили 9,9% или 32 депутата. Четвъртата партия е ДПС с 9% или 29 депутата.

Реформаторският блок също би влязъл с 4,1% или 13 депутата, както и новата партия на аптекаря Веселин Марешки, която е с дори по-висок резултат – 4,9% или 16 депутата.

Ако обаче слави Трифонов направи партия, нещата се променят коренно. Неговата партия би спечелила изборите с 21,3% и би имала 64 депутата. ГЕРБ ще са втори с 19,4% или 59 депутата. Трети ще са БСП със 17,2% или 52 депутата. Обединените патриоти и ДПС ще са с по 26 депутата.

При влизане на Слави Трифонов в политиката, реформаторите остават извън парламента, а Веселеин Марешки ще е на кантар.

При всяко положение, изследването на Центъра за анализи и маркетинг показва, че в следващия парламент сформирането на работещо мнозинство ще е изключително трудно.