НСИ уличи министър Ангелкова в мега лъжа

НСИ уличи една Госпожа Лъжа.

За да се защити от исканата оставка от бранша с мотив преувеличаване броя на туристите и тотална липса на идея как се прави туризъм като стратегия и маркетинг, Ангелкова заяви пред Дарик радио в най-слушаното му предаване Седмицата, че у нас през лятото имаме 4,3 милиона туристи, което било ръст от 8% спрямо миналата година.

19 минути веднага я уличи в лъжа, понеже извадихме твърдението й от октомври миналата година пред БНР, където цитираното от нея число на туристите бе по-високо от цитираното за тази година.

Националният статистически институт обаче направо разгроми Ангелкова. За юни, юли и август той обявява 3 119 021 туристи. Което е с 1,2 млн. или официалното население на София по-малко, отколкото ги смята, незнайно как и на какво основание, Ангелкова. Още повече – с 2,23 млн. или общото население на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора, е излъгала министърът от Кирково за общия брой на туристите, посетили България от началото на годината. Според нея те са 6,5 млн., без да назовава източника си, а според НСИ са едва 4 276 199 души.

Тук напомняме, че България смята за туристи всички, преминали нейната граница, докато цял свят брои единствено настанените в лицензирани, категоризирани и сертифицирани места. Всъщност, графите на НСИ са: посещения на чужденци в България с цел почивка и екскурзия, посещения на чужденци в България със служебна цел и посещения на чужденци в България с други цели (където попадат и транзитните пристигащи, които по световните стандарти НЕ са туристи).

Лъжа са и 8-те процента ръст на летните туристи у нас, който цитира Ангелкова. Според Националния статистически институт всъщност става въпрос за два пъти по-малко: 4,2 на сто.

Още по-неприятни са данните за намаляване на туристите през юни стпрямо миналата година, което означава, че сезонът не се удължава, както лъже Ангелкова, че работи в тази посока, а напротив – съкращава се. През юли има лек ръст, а през август числата са като миналогодишните.

Въпросът е как всичко това се връзва с анонсираното от Ангелкова намерение да увеличи много парите за реклама и маркетинг. Как човек, който освен че няма никаква квалификация в това отношение, ще управлява огромните средства на данъкоплатците, без да познава пазарите и като брой, и като структира, и оттам като специфика.

Най-добре е жената, която за 3 години не разбра, че главната глобална институция в бранша се нарича Световна туристическа организация, въпреки срещите си с нейни представители, да подава веднага оставка.

Източник: 19min.bg