Нужна е ревизия на престъпния преход и обстойна проверка на управлението на ГЕРБ

Наградата ни за 10 г. в ЕС е два мандата на Бойко Борисов като премиер. Това са два фундаментални урока, с огромно значение за нашето битие и съществуване като народ занапред, които трябва да научим наизуст и никога да не забравяме.

Лицето Бойко Борисов изобщо не ме интересува и никога не ми е бил интересен. Ако не беше премиер на България и председател на най-голямата партия в страната, никога не бих му обърнал внимание. Слаб политик, слаб управленец, недодялан, елементарен, без обноски и поведение присъщи за хората от неговия ранг, без нужната експертиза и квалификация, с лош български и неползващ нито един чужд език.

За толкова години начело на държавата, Борисов все още не е осъзнал, че както не разбра шеметното си издигане – от главсек на МВР до министър-председател, така не е адекватен и сега – при стартиралия обратен процес за него и партията му.

От тук нататък от съществено значение ще са колаборациите след предсрочния парламентарен вот. ГЕРБ няма да са в състояние да съставят самостоятелно правителство. Ще имат приблизително равни резултати с БСП. АБВ и РБ няма да успеят да прескочат 4%-ната бариера. Ковачевци/Лидеровци/ББЦейци – също. Много е вероятно народните представители на ГЕРБ, ПФ и Марешки да са по-малко от 121 и мандатът да бъде връчен на БСП.

През това време, обаче, до избирането на редовно правителство, ще има действащ кабинет, излъчен от президента Румен Радев, и ще бъде много забавно в Парламента.

БСП ще е изправена пред дилема – или да направи коалиция с ГЕРБ, или с ДПС и подкрепата на някой „златен пръст“. И при двата варианта, кабинет излъчен от подобно парламентарно мнозинство, е гаранция за нови предсрочни избори и самоубийството на БСП, което е проблем на ръководството, членовете и т.н. на партията.

ГЕРБ извън властта не може да съществува и ще се обезличи до изчезване.

До изборите има време! Който смята, че МОЖЕ и иска да управлява, трябва да е готов да задоволи очакванията на българина, а те са: ревизия на престъпния преход и обстойна проверка на управлението на ГЕРБ – от премиер до кмет на село; фалиранета на КТБ; конфискация на незаконно придобитото, съдебна реформа по румънски модел, работеща прокуратура и ожесточена борба с корупцията; ББ и ДП – в затвора, както и общите им кметове; повишаване на минималната работна заплата и пенсия; реформи в образованието и културата са задължителни; преследване и преустановяване на порочните практики на финансиране на медии от правителство и политически лица. СТОП НА КРАЖБИТЕ! Прозрачност и отчетност при разходването на публични средства.

Не е достатъчно, но само това да се постигне – България ще дръпне много напред.

Стоян Тончев, Фейсбук