Няма да има милост нито за вас, нито за децата ви. Не влизате в големите сметки. ГЕРБ управлява 10 години …

Национално представените организации на хората с увреждания и протестиращите майки на деца с увреждания отново се изправиха едни срещу други.

Организациите обявиха, че има сигнали за финансирани от чужди фондации и финансови институции на протестите.

Сигналите били от членове на организацията, имало документи. Според тези документи над 1 млн. лева са отишли за организиране на протести. Щели да се проучат сигналите и да се анализират.

Ще се проучват, анализират… А дотогава? Да сочим с пръст и да ругаем майките, че са в палатки, че показват пред камерите децата с увреждания? Или да ги затворим някъде, да не загрозяват пейзажа през туристическия сезон?

Откъде толкова фашизъм в главите, бе, хора?! Чувате ли се, какви ги говорите?

Така се започва всеки път. Малцина знаят, че на 1 септември 1939 г. Хитлер подписва указа за нахлуване в Полша, но и указ за решаване на проблемите с децата с увреждания. Вторият е известен като „Т-4“ и гарантира „хуманно“ очистване на нацията от инвалидите. Сиреч, да му се махнат от главата и да не ги показват по улиците. През 1941 г. са отчетени спестени средства от прилагането. Не ми казвайте, че сравнението е пресилено. Не е. Само защото днес няма трудови лагери и газови камери това не означава, че бездушието и манипулациите са нещо по-цивилизовано. „Да ми се махнат от главата вече“ забравихте ли го?

Противопоставят ви. Съмнението, че има „нещо гнило“ в протестите и палатките, е пуснато. Подръчните на властта медии ще „убедят“ обществото, че протестиращите са неблагодарни и нахални.

Премиерът Борисов, вице-премиерът Валери Симеонов, Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ дадоха много от себе си, да зададат посоката. Починът бе подет от някои организации на хората с увреждания. Класически похват за дискредитиране на справедливи, но неудобни за властта каузи.

Не е случайно. Противопоставянето на едни нуждаещи се срещу други е мерзко, цинично и противно, но ефективно. Емисарите на властта знаят как се прави. Знаят как да омаят с обещания този или онзи лидер на организация или отделни членове. Това им е работата – да махат проблемите от главата на правителството. Не да ги решават, а да ги размиват, дискредитират, манипулират. Манипулацията е тяхна професия. За уменията си получават пари, които биха подобрили живота на стотици хора с увреждания.

Не се поддавайте, хора! Това са данайците с даровете…

Целта е да ви затворят устата. Искат ви послушни. Искат ви скарани помежду си, г-жо Адриана Стоименова – не им давайте шанс. Преди избори се снимат с вас, след избори ви ругаят зад гърба ви. Защото сте тежест, бреме за неадекватните им идеи и действия. В управляващите няма да откриете съчувствие, съпричастност и милосърдие. Ако имаше милиони за открадване в грижата за инвалидите, да са ви затрупали с асфалт, да е минал валякът отгоре и да са открили „отсечката“ с менци, ленти и музика. Това могат – чинията над всичко – би отбелязало кучето на Павлов…

Болката или безсънните нощи ще си мерите? Силни сте заедно. Не им доставяйте това удоволствие.

30 години ни разделят и грабят. Унищожиха много ценности, сред тях милосърдието и съпричастността.

Няма да има милост нито за вас, нито за децата ви. Не влизате в големите сметки. ГЕРБ управлява 10 години и ако искаше да реши поне част от проблемите на хората с увреждания, щеше да го направи. Цецо щеше да се премести да живее в телевизора, за да ни буди сутрин с постигнатото. Вместо това, живеем в състояние на социален геноцид.

Преживели сте толкова драми, имате тежки рани… Не се оставяйте да ви излъжат и да ви наранят – този път смъртоносно. Борбата за човешки права и защита на интересите ви – това е спасението.

Огнян Стефанов, Фрог нюз