Няма да подкрепим оставката на Теменужка Петкова. Докторът е превишил нормите на самоотбрана

Вицепремиерът Красимир Каракачанов разкри, че готви промяна на наказателния кодекс, заради лекаря д-р Иван Димитров, който застреля крадеца в Пловдив Жоро Плъха и още редица подобни случаи.

Той обясни по bTV какво точно има предвид и какъв текст е вкаран по-рано днес в парламента.

„Крадецът е арестуван многократно, а докторът е превишил нормите на самоотбрана. Хората реагират еднозначно, защото им е омръзнало да бъдат ограбвани и една част от населението, които се научиха, че имат права и смятат, че могат да пътуват без билет, не могат да бъдат наказани. От тази гледна точка се води спор за неизбежната самоотбрана. Тя е когато нападението е извършено в жилището ви с насилие и взлом. Остаряла технология – вече се снабдяват с ключове и неутрализират алармите“, казва министърът на отбраната.

„Хората трябва да се защитават, когато животът им е застрашен. Казусът в Пловдив е различен – има незаконно притежание не оръжие, прикриване на следи и тн. Трябва да дадем възможност на хората с легални оръжия да могат да се защитават. Нямам предвид да стреляш всеки, който ти е влязъл в двора. Говоря за хора, които са пребити, изнасилени и тормозени“, обясни още той.

„Текстът, който внасяме е включва защита при самоотбрана, защита и на друг човек. Например, ако отидем на ресторант и ви нападнат, а аз ви защитя със законно оръжие, това трябва да бъде допустимо“, допълни Каракачанов и обяви, че вече е готово предложението за смяна в законодателството.

Пловдивчанинът едва ли е видял през прозореца, че ром влиза в дома му. Той просто е искал да защити семейството си. Хора като Плъха влизат у вас, изнасилват дъщеря ти, крадат телевизора ти, пребиват възрастни хора. Законът например не защитава хората, когато кражбата им е в размер от по-малко от минимална работна заплата. Ние и това искаме да поправим“, каза още Каракачанов.

„Няма да подкрепим оставката на Теменужка Петкова. Г-жа Петкова няма никаква вина, че законът за енергетиката е такъв. Тя няма власт над подобни сделки. Теменужка Петкова остава министър“, заключи твърдо той.

Източник: БЛИЦ