Няма кой да му каже на Борисов, че без програма и без списък с приоритети не бива да се захващаш с управлението на една държава

Отива си поредната седмица от месеца. Шестият месец на поредната година. След няколко часа започва следващата седмица. Не зная коя е и под кой номер е тая седмица за новия парламент и новото старо правителство, базирано под № 3 в кариерата на Борисов.

През тия дни на своето присъствие в общественото пространство ГЕРБ и ОП – мнозинството в 44-ия парламент декларираха някъде към 50-60 часа работа.

Генерираха няколко спорни и остарели законопроекта и се разбягаха.

Министерският съвет, чийто проект е тоя парламен, вместо да бъде обратното, не произведе нито един важен и съществен проектозакон. И под диригентството на бездарния премиер се започнаха едни пиар акции в параметрите на 168-то часово измерение (разбирай времетраенето на седем дни – от понеделник, та чак до неделя), посветени на борбата с войната по пътищата, битката за намаляване на административните (бюрократичните) тежести и безумия и се стигне до визитите на премиера в Париж, Берлин и Анкара – все безплодни и стерилни начинания, които само показват и доказват цялата несъстоятелност на нашата администрация и парламентарното безделие, които съществуват и тънат в разкош благодарение на нашето мълчаливо съгласие това да бъде точно така и точно по тоя начин.

Ще си позволя да перефразим един „класик на революцията“, който преди стотина години каза, че „Низините не искат, а върховете не могат.“ И се питам откъде накъде Борисов, за трети пореден път се упражнява в политиката и управленската работа на ниво премиер, а не знае, и няма кой да му каже откъде и как да я започне тая управленска дейност? А е така, защото „екипът“ му е съставен от некадърници, които не провиждат приоритетните проблеми и нещастия на тая държава и на тоя народ! Няма кой да му каже на Борисов, че без програма и без списък с приоритети не бива да се захващаш с управлението на една държава, колкото и жалка да е тя, благодарение на собствените ти усилия и на собствената ти некадърност.

През целия период на това управленско безвремие в публичното пространство се появяват Караянчева, Менда, Кирилов, Томислав, Л. Павлова, Рашидов и редица други матросовци, които се опитват да оправдаят безвремието и да ни внушат, че нещо става, нещо се случва, нещо се прави. Някаква имитация на нещо, което съществува, ама някъде другаде, в друго място и в друго време.

Не забравяйте, че папагалите, които вдигат много шум, заспиват безпросветно, когато стопанинът им покрие клетката с ленено платно. Тогава папагалите млъкват. И клетките им наподобяват саркофаг, покрит с погребален саван. Покривало, де.

Любо КОЛЬОВСКИ, Фейсбук