Няма съгласие за коалиция с ГЕРБ! Патриотите държат на минималната пенсия

Със сериозни различия стартира поредният кръг от преговорите между ГЕРБ и Обединени патриоти (ОП) за съставяне на правителство. Въпреки добрия тон на разговорите, несъответствията в предизборните програми на евентуалните партньори не се стопяват, което пречи за излизане от задънената улица, научи Епицентър.бг.

Преговорите зациклиха, защото ОП твърдо държат на повишаването на пенсиите, а ГЕРБ са против с аргумента – няма пари. От най-голямата партия обвързват вдигането на парите на възрастните с евентуален растеж на икономиката, което е неприемливо за ОП, тъй като виждат, че това към настоящия момент е мираж.

В петък вечер Цветан Цветанов обяви, че кабинет ще има по Гергьовден и че един от най-спорните въпроси – за пенсиите, е решен, тъй като „патриотите се отказаха от минимална пенсия 300 лв.“ Това обаче се оказа блъф, защото само няколко часа по-късно стана ясно, че основният препъни камък между ГЕРБ и патриотите – не е преодолян. „Не сме се отказали от изискването за минимална пенсия 300 лв.“, заявиха гневни от ОП за Епицентър.бг.

По време на разговорте в петък на аргументите на ГЕРБ, че няма пари, патриотите отвърнали с предложение – щом няма пари, тогава и ГЕРБ да с откаже от предизборното си обещание да се повишат заплатите на учителите. Хората на Борисов категорично отхвърлили тази идея.

ОП също не помръдвали от своето – повишаване на минималната пенсия и преизчисляване на всички пенсии! Твърдата позиция на ГЕРБ била – за повишаване на пенсиите може да се говори само, ако има растеж на икономиката. Според патриотите това било „усукване по килифарски“, защото „растеж я има, я – не“.

В същото време се оказа, че държавата дава по 746 лв. на година за изхранването на една гъска.