Няма такава държава! Съдия-изпълнител може да продаде жилището ви на безценица за дълг от 10 лв.

Произволите на частните съдебни изпълнители продължават, докато в страната се шири тотално беззаконие. Оказа се, че в България е напълно възможно да ти бъде отнето жилището и продадено на безценица за дълг от само 10 лева.

Такъв потресаващ случай е този с Ана Русева от Ямбол, която имала ипотечен кредит, съобщават от бТВ. Тя се оказала обаче нередовен платец, след като внесла предсрочно 23 000 евро в банката. След като изплатила напълно своя кредит, тя не е успяла да спре принудителната продажба на апартамента й от частния съдебен изпълнител.

„Банката променя погасителния план и променя срока на договора с две години, което е абсолютно нарушение, защото това е едностранно нарушение на договора”, казва Ана Русева пред камерите на бТВ.

Тя обжалва погасителния план и завежда дори и дело срещу банката, но нещата стават по-зле. Докато тече спора минават три месеца, в които тя не плаща дължимите месечни суми по новия план. Така се стига дотам, че Ана Русева е дават на частен съдебен изпълнител, който продава двата апартамента, които са собственост на дъщерите и.

Преди да се стигне до продажбата, кредитът е на 100% погасен, но частният съдебен изпълнител си начислява такса от 4550 лева, като твърди, че сумата е дължима от Ана Русева, като длъжник по кредита, независимо, че кредитът е изплатен.

Ана Русева очаква решение на съда, чрез което да докаже, че издаването на изпълнителен лист от банката срещу нея, както и даването й на съдия изпълнител, е незаконно от самото начало. Докато докаже правотата си обаче, може да загуби жилището си.

Оказва се, че не е само потърпевша Ана Русева, а това е редовна практика. Целта е да се съберат колкото се може по-бързо вземанията, защото набеденото лице за длъжник почти във всички случаи печели делото, но през това време цялото му имущество или част от него е разпродадено.