Ню Йорк Таймс: Фейсбук и Гугъл ще цензурират алтернативните сайтове за новини

Фейсбук и Гугъл възнамеряват да започнат война срещу „фалшивите“ новини в интернет пространството, като ще блокират всеки сайт, който ги разпространява, съобщава Ню Йорк Таймс (The New York Times).

За начало Фейсбук възнамерява да премахне от рекламната си мрежа всеки сайт, който разпространява „фалшиви“ новини. Същото възнамеряват да направят и Гугъл, като блокират всеки сайт разпространяващ такива новини от рекламната си мрежа АдСенс.

По този начин Фейсбук и Гугъл се надяват, че ще лишат алтернативните медии от финансиране, след което те ще бъдат принудени да спрат да функционират.

В по-късен етап от Фейсбук възнамеряват „фалшивите“ новини въобще да ги премахват от новинарския си поток, който излиза на първа страница на потребителите на социалната мрежа. От Гугъл подобно на Фейсбук са готови да предприемат подобни действия, като премахнат „фалшивите“ новини от търсачката си.

Не се знае обаче какво се разбира под „фалшива“ новина. Голяма част от алтернативните медии представят новини, които нямат официално потвърждение и са на базата на слухове или изтичане на информация. Също така не се знае какво ще стане със сайтовете за конспирации, където никъде в тях няма официално потвърждение.

Например новина, където даден човек е видял НЛО, ще се тълкува като „фалшива“, понеже никъде официално не е потвърдено, че НЛО съществува. Следователно интернет сайт, който разпространява новини за НЛО, ще бъде блокиран от Фейсбук и Гугъл, или поне така излиза.

За момента няма никъде пояснение какво се разбира под „фалшива“ новина и какво би обхванала тя. Възможно е дори и политически анализ за период от време да се тълкува, като „фалшива“ новина, понеже там ще са описани неща, които не са се случили и официално не са потвърдени.

Възникнаха и редица коментари спрямо тези действия на монополите Фейсбук и Гугъл, като в тях преобладава всеобщото мнение, че е замесена дългата ръка на милиардера Джордж Сорос. Именно алтернативните медии водят активна борба срещу мозъчните тръстове и НПО-та на Джордж Сорос, както и те изиграха важна роля при избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.