„Ню Йорк Таймс“ и „Гардиън“ със сценарии за разпад на ЕС през 2017 г

Американският „Ню Йорк Таймс“ и британският „Гардиън“ с анализи за 2017 г. и какво може да се случи в Европа. Според изданията запазването на ЕС през новата 2017 г. дори може да се окаже по-трудно от изминалата 2016 г.

През изминалата година имаше неочакван Брекзит, който разклати основите на ЕС и породи съмнения в устойчивостта на съюза. През новата 2017 г. е възможно да наблюдаваме Фрекзит(референдум за излизане на Франция от ЕС) и Некзит (референдум за излизане на Нидерландия от ЕС), а към тях може да се присъедини и Италия. Това на практика ако се случи е възможно още през 2017 г. да се обезсмисли ЕС и да престане да съществува в сегашния си вид.

2017 година е съдбоносна за ЕС, като именно тогава ще се проведат и решаващите избори във Франция, Нидерландия, Германия и Италия. На тези избори може да окажат влияние редица неблагоприятни фактори.

Един такъв фактор може да се окаже Турция, която е възможно да пусне бежанците настанени на нейна територия и така да наводни Европа. До такъв сценарии е възможно да се стигне, понеже Турция изискваше от Брюксел да и се даде безвизов режим за нейните граждани и ускоряване приемането и в ЕС. Брюксел не изпълни изискванията на Турция и дори открито започна да осъжда режима наложен в Анкара от Ердоган. По всичко личи, че на турския президент му се изчерпва търпението, а евентуалното наводняване с бежанци на Европа би му докарало само изгода. В сталински стил – Няма ЕС – няма проблем!

Наводняването с бежанци на стария континент би довело до големи антимигрантски настроения в страните членки на ЕС. Тези настроения биха се влели във всички популистки и евроскептични партии, а оттам и идването им на власт. В такъв момент във Франция би спечелила изборите Марин льо Пен от „Националния фронт“, а в Нидерландия Герт Вилдерс от „Партията на свободата“. И двамата са противници на ЕС, с което биха ускорили неговото разпадане. Подобна ще е ситуацията в Германия, където Ангела Меркел и без друго търпи редица критики заради бежанците.

Друг фактор, който може да доведе популистките и евроскептични партии на власт са терористичните актове. През 2016 година в ЕС са загинали 160 души от терористични актове. Не е изключено и през 2017 година да бъдем свидетели на дори още по-ужасни и брутални сцени. Цялата тази ситуация поражда в хората гняв към Брюксел, който в техните очи е виновен за случващото се. Така хората противници на ЕС ще се умножават многократно.

Това разбира се може и да не се случи, но е вероятен сценарии.