О, неразумний юроде! Ето защо ни е срам да се наричаме българи!

О, неразумний юроде…

Ти, който си готов да пребиеш съседа си, който си хвърля фаса през оградата ти.

Ти, който си готов да пребиеш човек, който ти е паркирал на мястото. Ти, който си готов да зарежеш семейството си за една крива дума. Ти, който ревеш като лъв в кръчмата на три ракии и мечтаеш за България на три морета!

Да, ти! Ти, овцо проклета, която не вижда по-далеч от оградата, която са ти поставили. Ти, магаре просто, което се запъва за всичко и разбира само от гьостерицата. Ти, прасе доволно, което слави стопанина си заради помията, а не вижда, че наближава Коледа и ножа….

Отвори си очите! Виж светът без розовите очила, натрапени ти от управляващите. Виж мръсотията около себе си, погледни отровната храна и напитки в магазина, виж си сметката за топлото и погледни заплатата и договорите за бързи кредити, които ти помагат да оцелееш до заплата. ВИЖ ИСТИНАТА! Виж магистралите, но виж и пътищата към малките села, където болните ги пренасят на ръце с километри, защото линейка не може да мине. Виж кредитният рейтинг на България, па след това си погледни в портфейла. Виж БВП на страната, а след това си погледни хладилника. Виж ръстът на инвестициите, а след това си спомни за шефа ти чужденец, който те третира като бангладешки роб.

Страх ви е. Страх ви е, че ако си отворите очите, ще видите истината. И ще трябва да вземете решение. А вас ви е страх да излезете от топлата миризлива кочина. И заради вас и децата ви ще живеят и умрат там. Освен ако не избягат далече, далече от вас, от нас, от всички, които предадохме бъдещето им!

О, неразумний юроде! Ето защо ни е срам да се наричаме българи!

Адв. Елена Гунчева, Фейсбук