Обама да се извини на Янукович, след като казва, че е недопустимо чужда намеса във вътрешните работи на други държави!

Президентът на САЩ Барак Обама може да се извини на бившия украински президент Виктор Янукович, след като каза, че е недопустимо чужди страни да се бъркат във вътрешните дела на дадена държава. Това написа на страницата си във Фейсбук в петък (16 декември) говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Захарова коментира изказването на Обама в интервю за американската радиостанция NPR, в което той изрази следното мнение: “ Смятам, че несъмнено трябва да предприемем мерки, когато правителството на някоя чужда държава се опитва да повлияе на обективността на нашите избори и ще предприемем мерки“. Изказването бе направено като коментар на информациите, че руски хакери са атакували американски политически институции.

„Може би той трябва да се извини и на Янукович?“, предложи Захарова.

В четвъртък Янукович даде показания пред Дорогомиловския съд в Москва по иск, заведен от бившия депутат от Върховната рада Владимир Олейник, който настоява събитията в Украйна от 2014 г. да бъдат признати за държавен преврат. Янукович разказа, че по време на „майдана“ в американското посолство е работил координационен щаб, и че западните страни са направили опит да го накарат да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, което, според бившия президент, е било в противоречие с националните интереси на Украйна.

Източник: Руски дневник