Обезщетения по 10 лв. за катастрофата край Своге, и то само за трима

Само трима наследници на загиналите в тежката автобусна катастрофа край Своге са получили обезщетение, и то по 10 лева.

Това съобщиха от Асоциацията на пострадали от катастрофи в писмо до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и медиите.

През август миналата година 20 души загинаха при тежката катастрофа край Своге, заради която трима министри подадоха оставки.

Застрахователят „Бул инс“ обаче е изплатил минимална сума, допълват от Асоциацията, съобщава „Сега“.

„Уважаеми господин Борисов, знаете ли, че животът на един човек струва 10 лева?

Да, 10 лева!

На толкова застрахователна компания „Бул Инс“ АД оцени живота на нашите майки, бащи и деца!

Поведението на този български застраховател ни кара да се чувстваме унизени и огорчени, без вяра в справедливостта и закона.

Ако „Бул Инс“ АД нямат финансовия ресурс да платят за смъртта на 20 души, то тогава ние си задаваме въпроса дали няма да се повтори случая със ЗК „Олимпик“, но този път със стотици хиляди засегнати българи“, пишат наследниците.

Има две валидни застраховки, съотносими към обезщетенията на жертвите от трагедията.

Едната е „Гражданска отговорност“ на автобуса, която обаче ще зависи от изхода на наказателното дело.

Тя е сключена с „Лев инс“.

Наследниците на загиналите следва да получат обезщетения и по застраховка „Злополука“ за пътниците на седящите места, обясни пред Mediapool адв. Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Според него в случая има фиксиран размер на обезщетението по застраховка „Злополука“ при смърт на пътник – 50 000 лв., които се делят между наследниците на загиналия.

За получаването на сумата са необходими 5 документа – протокол за ПТП, списък на пътуващите, смъртен акт, удостоверение за наследници и номер на банкова сметка.

„Всички тези документи са представени от трима от наследниците още през септември – октомври в компанията „Бул инс“, с която е сключена застраховката, но до момента на хората е изплатено обезщетение от 10 лв.“, разказа Тодоров.

По думите му първоначално застрахователят е отказвал да плати, но след жалба до КФН, последвана от проверка, дружеството „Бул инс“ е решило да изплати по 10 лв. с аргумента, че преди курса фирмата превозвач не е уведомила агенция „Автомобилна администрация“, както е по закон.

„Няма никаква връзка между подобно евентуално нарушение и застраховката“, смята адв. Тодоров.

По думите му наследниците ще пристъпят към дела срещу застрахователя.

Всички те са на различен етап по отношение на претендирането на обезщетенията.

Източник: „Сега“

***
Източник: glasove.com