Обират ни, а ние мълчим! Няма протести срещу далаверите. Тогава ще ни скубят. Докато съвсем ни ощавят!

ОБИРАТ НИ! А НИЕ МЪЛЧИМ!

**** 24,136 млн. лв.= 2190 лв или почти 1120 евро на квадрат – за едни плочки, релси, павета и някоя и друга тръба и кабел ****

У нас не само се краде много, но и на много едро.
Последният случай е с ремонта на столичната ул. „Граф Игнатиев“ от прочулата се скандално с горяната си документация „Джи Пи груп“, сочена за много близка до олигархичния император на страната ни Валентин Златев.

Дължината на отсечката е едни малко над 832,50 метра, ширината варира: 22,65 метра при зеленчуковия пазар, 10.13 метра по улицата с тротоарите, 30.62 метра на площад „Славейков“.

––––––––––––––
Обща площ на ремонтните работи – 11 000 квадрата.
Цената е 24.136 млн. лева.
Цена на квадратен метър – 2190 лв. или 1120 евро!
––––––––––––––

За ваше сведение – себестойността на новото строителство варира до 350 евро на квадрат (684.54 лв.) за жилищни кооперации. И до 460-500 евро за МОЛ, луксозен офис клас ААА и т.н.: със земята и обезщетението за собствениците й, с подземните гаражи и многоетажното строителство, с В и К, трасформаторната станция и ел инсталация, с врати, прозорци, с гранитогреси, с климатизация, с асансьори и ескалатори и т.н., и т.н., и т.н…

Кметът Фандъкова заяви, че вече е глобила фирмата с 100 000 лв. Тя и други фирми за др. ремонти вече е глобявала. Да, ама ние не знаем официално дали по тези административни актове (които подлежат на обжалване) глобите действително са платени.
Ами не са!

И така е от години.
Защото например ремонтът навремето на пл. „Руски паметник“ в София струваше 3.7 млн. лева. Т.е. почти по 1000 лева на квадратен метър – все едно, че е издигнат многоетажен офис на мястото на паметника! 1000 лева на квадрат за плочки, асфалт, преместени трамвайни релси и една тревичка между тях!
Това написах тогава. И нищо!

В провинцията пък е още по-страшно от София.
Там за разлика от столицата често се случва да има обществена поръчка, парите да са дадени, строителството или реконструкцията, или ремонтът, или освежаването да са отчетени официално, а черно на бяло – да се види с очи и пипне с ръка, нищо няма.
Последният случай е с 43 млн., които дадоха общината и правителството за 3 дка дупка в центъра на Варна!
По 14,333 милиона на декар. По 14 333 лева на квадратен метър!
Дадоха ги на българо-руския олигарх Георги Гергов (пояснение: Гергов е почетен консул на Русия и е с двойно гражданство).

___________________________________
Затова твърдя, че у нас няма корупция.
Има далавера.
Каква е разликата ли?
Корупция е, когато бизнесменът дава подкуп, за да направи нещо и да вземе парите за това.
Далавера е, когато се дава подкуп, за да се вземат парите и претупа или ненаправи онова, което би трябвало да се направи.
___________________________________

У нас няма и протести срещу далаверите. Заради примитивизма в мисленото на много хора, които не разбират, че те са изключително нагла кражба от личните им джобове. .
И заради манталитета им – ама точно аз ли ще оправям държавата?!

Ами тогава ще ни скубят. Докато съвсем ни ощавят!

Григор Лилов, Фейсбук