Образователният министър: Непосещаването на училище трябва да се счита за престъпление

Непосещаването на училище трябва да се счита за престъпление.

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БНР, по време на кръгла маса в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

По думите му 90 на сто от ромите са с образование по-ниско от средното.

„Бъдещето на България не зависи толкова от това дали ще сме страна с по-малко или с по-голямо население, а от това дали ще сме страна с образовано или необразовано население, каза министър Вълчев.

„България е страна с влошена възрастова структура и намаляващо население. Ние все още можем да запазим положителна траектория на развитие, но като страна с ескалираща демография на неграмотността, няма да можем. Ако се фокусираме само върху това да увеличим раждаемостта, то ние лесно бихме могли да го постигнем, като спрем да образоваме още по-големи групи деца и по този начин ще увеличим коефициента им на възпроизводство. Трябва да решим коя динамика ни е по важна – тази с броя на населението или тази в образователната му структура, тъй като очевидно двете са в отрицателна наличност“, коментира образователният министър.

Според Антоанета Русинова, директор на Института за изследване на населението към БАН, ключовите думи за решаване на демографския проблем у нас са „качество на живот“:

„Преди три дни приключи първото обсъждане на първия етап от анализа на политиките досега и мога да кажа, че при всичките тези доклади на работните групи тънката червена линия, която свързва качеството на живот с евентуалните начини за решаване на проблемите, е образованието“.

„Държавата трябва да създаде условия за малцинствата, които искат да се интегрират“, каза вицепремиерът Валери Симеонов.

„Детето на отговорните цигански родители, което е подготвено, облечено добре, изкъпано, с учебници в чантичката, пуснато на улицата в гетото, много често то не може да стигне до училището по причина на това, че някой го набива, някой го дърпа, взима му новите хубави обувки, почва да го учи как да краде, как да проси и какво ли още не“, заяви вицепремиерът по демографската политика.

Източник: КРОСС