Очаквано: Незагасен фас на 30-годишен пастир бил подпалил Пирин?

30-годишен мъж от ромски произход е задържан за пожара в Пирин, предаде бТВ.

След като в продължение на дни лъгал разследващите, мъжът е направил самопризнания, че хвърлил неизгасена цигара, докато пасял говеда.

Видял, че пламва огън и опитал сам да го загаси, но не успял. След това отишъл при кмета на село Брежани и подал сигнал за пожара, без да казва, че вината е негова.

Разигравал полицията, докато едва вчера си признал. Имало и следи по него – обгоряла риза и опърлени косми по краката.

Пожарът в Кресненското дефиле е потушен и няма опасност за живота и здравето на хората. Това заяви на брифинг в Окръжна прокуратура – Благоевград говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде Радио „Фокус“-Пирин.

Тя пътвърди, че също така вече е разкрит извършителят на престъплението. Това е 30-годишният пастир от Симитли Костадин Митев. Основната версия за възникване на пожара е незагасена цигара. Извършени са разпити на повече от 10 човека, както и обиски. Предстои да бъде внесено искане за задържането на извършителя. Обвиненията са за пожар по непредпазливост, а нанесените щети са за около 3 300 000 лева.

Междувременно, на шестия ден от пламването на пожара в Пирин, борбата с огъня приключи с успех.

Евакуацията на село Влахи беше отменена, а кризисният щаб – разпуснат. Хората започнаха един по един да се връщат по домовете си.
„Пожарът беше на около 50 – 60 метра от къщите“, разказа Иван Галчев – един от десетките доброволци, спасявали Влахи от огъня. „Пожарните и горско стопанство бяха отцепили района, имаше багери се чакаше огънят да слезе по-надолу, за да почне да се гаси, понеже беше труднодостъпен районът“, разказа още той, пред бТВ.

На другия фронт – към пътя за Гърция, със стихията се бориха пожарникари, горски и военни.

„Стигнахме трудно. С резачки, лопати, изкопахме просека около 3 м и не позволихме пожарът да се разрасне… Огънят обаче мина по скалите и ни заобиколи, но направихме друга просека, пак в гората, и така спря засега“, разказа ефрейтор Станислав Малински.

Днес около 8 ч. сутринта започна да вали.

„Благодарим на Господа, че изпрати този дъжд. Той няма да ни разреши проблема и да изгаси пожара, но ще подпомогне да не е върхов. Мисля, че днес ще имаме повече добри новини“, каза главен комисар Николай Николов, началник на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Въпреки дъжда, на мястото бяха изпратени хеликоптери и ако се наложи, ще дойде още един.

Източник: Епицентър.бг