Официално: Под патронажа на президента Радев, Владимир Путин получи покана за визита в България

Националният инициативен комитет за честване на 140-годишнина от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и възстановяване на българската държавност, който е под почетния патронаж на президента ген. Румен Радев, проведе днес в ЦВК първото си учредително събрание, съобщава otbrana.com, цитиран от pan.bg

От името на държавния глава приветствие до участниците прочете неговият секретар по отбраната ген. Стефан Янев.

Наш дълг е, посочва президентът, по достоен начин да почетем събитията, които позволиха на Отечеството ни да възкръсне. Вярвам, че предстоящата работа на Националния инициативен комитет, се отбелязва по-нататък в приветствието, е от особено значение. Президентът благодари на участниците за усилията им за съхраняване на светлите страници на българската история.

Посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров определи Руско-турската освободителна война, като историческо събитие, в което са проявени най-висшите човешки добродетели.

Отбелязваме една зряла признателност, която не може да има промени, каза един от съпредседателите на комитета проф. Андрей Пантев. Другият съпредседател е акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН. Оперативната дейност ще се извършва от Координационния съвет „България-Русия”.

Националният инициативен комитет бе учреден от 155 организации и индивидуални членове. В него се включиха и участваха в учредяването председателят на СОСЗР ген. Стоян Топалов, председателят на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев и председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев.

Единодушно бе прието предложението на Любомир Коларов, председател на фондация „Героите на България“ и на най-старото в България Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски“ – руският президент Путин да посети България. Националният инициативен комитет изпрати покана до президента на Руската федерация Владимир Путин да дойде в България за тържествата по повод годишнината.