Официално: Борисов се договаря да нахраним кравите на Саудитска Арабия

Намерение за отваряне на посолство; търговски сътрудничества в транспорта, туризма и земеделието; съвместна борба с тероризма.

Това са официалните резултати от знаковата визита на премиера Бойко Борисов, няколко от министрите му и бившият министър-председател Симеон Сакскобурготски в Саудитска Арабия.

Посещението на Борисов е първото на такова ниво между София и Рияд. Той успя да разговаря с държавния глава Крал Салман и престолонаследника му Мохамед бин Салман Ал Сауд.

Визитата не се размина и без противоречия, тъй като по пътя си към петролното кралство българският правителствен самолет не беше допуснат да прелети през Иран – основният външнополитически противник на Саудитска Арабия.

Изтъкнатата от иранците причина – разминаване в заявените технически параметри на полета. Така или иначе Борисов и министрите му кацнаха „живи и здрави” в Рияд, по думите на вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Впоследствие тя имаше възможност да обсъди с колегата си Адел Ал-Джубейр стъпките към Откриване на посолство на България в Рияд през първата половина на 2018.
Има възможност страната ни да получи имот или да наеме сграда в столицата.

„Исторически важно” за България посещение отчете транспортният министър Ивайло Московски. Той заяви, че представители на саудитския бизнес са били запознати с възможностите за инвестиции у нас, а той и колегите му ще подготвят споразумение за сътрудничество между двете страни в сферата на въздушния и морския транспорт.

„В Рияд също се прави проект за изграждане на метро и това дава възможност на наши фирми да се включат в него”, посочи Московски.

Очакваме саудитски инвестиции в българския туризъм, „и то не само в хотели с висока категория в столицата”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя допълни, че ще се подготви съвместен туристически форум в Рияд догодина, а самият Мохамед Бин Салман дал идеята да се работи за създаване не връзки между туроператорите.

По думите й „саудитците се интересуват от опита ни в занаятчийството и в работата с културното наследство.”

Възможности за търговия в областта и сътрудничество в областта на земеделието пък видя ресорния министър Румен Порожанов, също част от делегацията на Борисов.
„В страната има две големи ферми за крави – едната за 60 хиляди, другата със 120 хиляди бройки, които обаче се нуждаят от изхранване, така че има възможности за добри комуникации”, посочи Порожанов.

България може да има много добро сътрудничество в сектор „сигурност“ със Саудитска Арабия, защото тя успешно участва в борбата срещу тероризма и срещу „Ислямска държава“, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Те имат добри специалисти и изградена система, която работи. Обсъдихме подписването на споразумение за обмен на информация в тази област, за да бъдем по-ефективни в борбата с тероризма”, смята вицепремиерът.

Според почетния гост Симеон Сакскобурготски „има достатъчно положителни сигнали за отношенията между България и Саудитска Арабия”.

„Фактът, че България е в Европейския съюз, е много важен, но има и други допирни точки, а Саудитска Арабия е важна за региона и може да помогне на България, допълни Сакскобургготски”, смята царят.

От официалната информация не става ясно дали тема на обсъждане в делегациите е била оръжейната търговия, предвид факта, че сунитската монархия е един от основните клиенти на българските заводи в сектора.

Дипломатическите хоризонти обаче са светли. Захариева изрази надеждата си колегата й Джубейр да посети София през 2018г., което да е първа стъпка към ответна „визита на най-високо ниво“ на някой от държавните ръководители на петролната монархия.

Източник: vesti.bg