Официалното избиране на Тръмп за президент накара ГЕРБ да отсвирят кабинета на РБ

Има външни фактори, които са незаобиколими и влияят на българската политика. Ние бяхме свидетели в рамките на седмица – две как един ден ГЕРБ заявяваха, че ще подкрепят правителство с мандат на Реформаторския блок, а в друг ден се отказваха. Изтъкваха какви ли не причини, но до последно не бяха наясно какво ще им бъде наредено да правят.

През миналата седмица Бойко Борисов първо се срещна в Брюксел с ЕНП, партията към която са членове ГЕРБ и РБ, а след това и с Ангела Меркел. От срещата стана ясно, че премиерът в оставка е бил натиснат да подкрепи правителство с мандат на Реформаторите.

Два дена след тази среща последва напълно неочакван телефонен разговор между Доналд Тръмп и Бойко Борисов. Ако някой си мисли, че американският президент ей така се е обадил просто да честити Коледа на българския народ, то трябва да е твърде наивен. Истинският мотив за внезапното обаждане на Доналд Тръмп е бил да не прави Бойко Борисов правителство с Реформаторите. Причините са повече от ясни, тъй като Реформаторският блок е направен по време на мандата на Барак Обама и е тясно свързан с НПО-тата и мозъчните тръстове на Джордж Сорос. Тоест Реформаторите са нарочени от новата американска администрация за премахване от политическата сцена.

При създалата се ситуация Бойко Борисов попадна между чука и наковалнята. Ангела Меркел изискваше от него да подкрепи Реформаторите, а Доналд Тръмп обратното.

Това, което ГЕРБ правеха до днес си беше чисто печелене на време, като изчакваха да видят дали електоратите в САЩ ще подкрепят Доналд Тръмп и той ще бъде официално избран за президент.

Тази сутрин Доналд Тръмп беше обявен официално за президент на САЩ, което накара ГЕРБ да се съобразят с него. Реално погледнато Ангела Меркел вече не е никакъв фактор и дните и са преброени. Още повече, че тя е проект на Джордж Сорос и Доналд Тръмп не си крие апатията към нея.

По всяка вероятност ГЕРБ целят да се харесат на Доналд Тръмп, като изпълнявайки волята му се надяват, че ще може да извлекат дивидент при следващите парламентарни избори. Това ще рече, че за няколко месеца ГЕРБ е напълно възможно да започнат да правят завой от твърдо следване на Брюксел към Москва и Вашингтон.

Константин Петков