Огромен пожар гори в Кресненското дефиле, МВР иска помощ от армията

Голям пожар бушува в източната част на Кресненското дефиле, близо до транзитния газопровод за Гърция.

Една от наблюдателните кули на Югозападното държавно предприятие е регистрирала запалването в района на село Мечкул малко преди 14 часа, предава БНР.

По първоначални данни пожарът е в около 500 декара трева, но е навлязъл и в гориста местност. Сто декара от горящите площи са смесена гора уточни пред „Фокус“ инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

Към мястото са насочени 25 пожарникари с 6 пожарни и един аварийно-спасителен автомобил, тежка верижна машина за проправяне на просеки. Изпратено е искане за включване в гасенето на армейско модулно формирование в подкрепа на усилията на огнеборците, съобщават от МВР.

Към момента няма риск за населените места.

„Положението е много сериозно заради силния вятър в района“, обяви пред „Фокус“ областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

„Изключително суха е цялата тревиста и храстовидна растителност, което спомага за разпространението на пожара. В потушаването на пожара вече се включиха служители на Югозападно държавно предприятие, над 10 противопожарни автомобила, които са оборудвани с помпи с резервоари, чакаме на място да пристигнат и сили на Българската армия от Военно формирование 26 400 – Благоевград, като в един по-късен етап служители на авиобаза „Крумово“ на военно въздушните сили и хеликоптери също да вземат участие в потушаването на пожара“, каза още Бисер Михайлов.

Той добави, че тъй като част от пожара е върхов, това допълнително усложнява ситуацията. Областният управител посочи, че преценка дали летателна техника да се включи в овладяването на пожара ще направят самите служители на авиобаза „Крумово“.

Източник: КРОСС