Омбудсманът: Където водата е с лошо качество, цената й трябва да е по-ниска

Омбудсманът доц. Диана Ковачева гостува в студиото на „Плюс-минус“ по Нова тв:

„Основният проблем с водата произтича от лошата инфраструктура, посочват отговорните министерства.

В много градове на България има недостиг на вода по тази причина. КЕВР трябва да преценява съотетствието между качеството на водата и нейната цена, съобщава Petel.bg

Още преди месец съм искала в наредбата за ВиК, хората с лошо качество вода да подават сигнал в РЗИ и от там да определят по-ниска цена. Би следвало да е така. Шуменският съд е постановил подобно решение. Това е вече практика. Трябва да има обаче механизъм в цялата държава, не съдът да решава. Това може да стане с промяна в наредбата.

От 1 януари хиляди хора остават без лични асистенти. Имаме много жалби по този въпрос. Всяка година се стига до тук. Договорите изтичат всяка година и няма основание, на което да се плаща личен асистент.

13 хил. души са засегнати сега – хора с увреждания, деца под 90 % и възрастни хора, които нямат ТЕЛК и не могат да се самообслужват. Всяка година изтичат програмите.

Общините трябва да предоставят тези услиги.

Проектният принцип ще важи и за тази година, но той е неустойчив. Тези които са ощетени сега, няма как да бъдат компенсирани. Социалното министерство търси решение. На 23 януари има заседание на света към ООН за правата на хората с увреждания. Ще изпратим препоръка към министерството. Ще има забавяне и заради молбите обаче. Не знам до къде е стигнало министерството. Програмата трябваше да изтече миналата година. Става дума за закона за личната помощ.“, обясни омбудсманът.