Опасност! Отровните яйца от Белгия стигнаха и до България

В България е получена нотификация за една партида яйчен прах с наличие на фипронил.

Пратката е близо 500 килограма, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Българската агенция по безопасност на храните е предприела действия по установяване на наличните количества от продукта и евентуалното му изтегляне при наличие в търговската мрежа. Пратката е с произход Германия.

При констатиране на налични количества в търговската мрежа те ще бъдат изтеглени от пазара, а потребителите ще бъдат информирани своевременно.

Този инсектицид беше открит в яйца в 17 европейски страни, откакто кризата избухна в началото на август. Източник на опасността е Белгия.

Тя стана обект на критики от европейските държави заради забавеното уведомяване на международните институции за опасни партиди яйца. От Брюксел не са уведомили останалите европейски държави въпреки, че в страната е било в ход разследване за яйца, заразени с пестициди още в началото на месец юни. Германските власти са недоволни от липсата на информация по случая и министърът на земеделието ще проведе разговор с белгийския си колега по този въпрос.

Властите са смятали сигнала за изолиран случай в страната и чак по-късно след сигналите от други европейски страни са стигнали до извода, че случаите са свързани.

Източник: Епицентър.бг