Орбан: Европа губи, отказвайки се от руски енергийни източници, защото надплаща десетократно американските горива

Европа губи, когато се отказва от руски енергийни източници в полза на американските, защото е принудена да надплаща.

Това подчерта унгарският премиер Виктор Орбан.

„Унгария не е единствената страна, която задава въпроса какво се случва тук и кой има полза от това, което се случва, докато спираме руската енергия и вкарваме американска. Ако сравним цените на газа в Америка с цената, на която газът от Америка се продава в Европа, ще видим огромна разлика. Енергията е пет до десет пъти по-евтина в Америка, отколкото у нас, където я купуваме от тях…”, каза Орбан по радио Кошут .

По неговите думи, „сега трябва да попитаме нашите американски приятели кой печели в тази ситуация?“ „Ние, европейците, разбира се, губим, а вие виждаме, че печелите. Русия поне не губи… Ние, Европа, можем само да загубим от това“, смята Орбан.

Той също така подчерта, че е извършена терористична атака срещу газопровода „Северен поток“ и държавата, която участва в това, е терористична държава. „Последният газопровод с голям капацитет е „Турски поток“, който захранва Унгария. Ако някой го взриви или деактивира, то и нашата страна, и Сърбия смятат, че това е терористична атака, те ще действат по съответния начин“, каза Орбан.

По-рано CNN, позовавайки се на неназовани европейски служители и представители на НАТО, съобщи че единодушието на Европейския съюз в подкрепа на Киев в контекста на енергийната криза в близко бъдеще може да бъде загубено. CNN отбелязва, че тъй като кризата в Украйна навършва шест месеца, европейските служители са загрижени, че консенсусът може да се срине, когато континентът навлезе в зимата, която е придружена от недостиг на енергия за отопление на домовете, нарастващи цени на храните и реална възможност за рецесия.

Друг въпрос, поставен от западните служители, интервюирани от CNN, е свързан с доставките на оръжия за Украйна. Западните страни, според телевизионния канал, се опитват да решат дългосрочен проблем с помощта на краткосрочни мерки, което води до факта, че няма „сигурен край“ на конфликта.

„В началото реакцията на Запада беше по-твърда, отколкото Русия очакваше. От политическа гледна точка беше доста лесно да се сплотят около Украйна и да оправдаят даряването на оръжия и средства. С течение на времето видовете оръжия, които доставяме, станаха по-сложни, както и обучението, необходимо за ефективното им използване. Добрата новина е, че оръжията помагат на украинците да се задържат. Лошата новина е, че колкото по-дълго продължава войната, толкова по-малко оръжия ще бъдат доставени и ще бъде по-трудно да ги откажем “, каза представителят на НАТО.

Както CNN добавя, светът бавно започва да изпитва умора от конфликти, тъй като навлиза във фаза на стагнация. „През февруари беше лесно да се присъедините към тези, които се противопоставят на (руския президент Владимир) Путин. Сега войната е в скучен етап от гледна точка на стратегия. По-малко ежедневни печалби и загуби и по-малко възможности за селфи“, каза говорителят на НАТО.

Превод: ЕС

Източник: Поглед.инфо