Орбан: Не мога да си представя, че някой ще победи ядрена сила като Русия

Унгарският премиер Виктор Орбан, считан за един от най-близките до диктатора Владимир Путин европейски лидери, призова за край на въоръжения конфликт в Украйна.

Той настоява за възможно най-бързо намиране на изход от войната, защото според него нямало да има победители.

„Позицията на Унгария от самото начало беше, че в тази война едва ли ще има победители. Ще има губещи, но няма да има победители“, каза Орбан, цитиран от унгарското национално радио „Кошут“ и БГНЕС.

Той допълни, че западните страни предоставят на Киев широка подкрепа и „сами решават колко далеч са готови да стигнат и колко са готови да похарчат“ за въоръжаване на украинската армия.

„Русия има много повече хора, по-голяма армия и ядрени оръжия. Не мога да си представя някой да победи една ядрена сила“, смята Орбан.

На въпрос за готвената украинска контраофанзива той отвърна, че „това е последната възможност за украинците да постигнат някакъв военен успех“.

„Ако това се случи, тогава ще видим какво е реалното съотношение на силите между враждуващите страни. Ситуацията ще стане по-ясна и ще се появят повече възможности за дипломатически действия в името на мира“, добави унгарският премиер.

Орбан няколко пъти бавеше приемането на важни законодателства в полза на Киев на ниво Европейски съюз, настояваше да не се налагат повече санкции на Русия и блокираше (безуспешно – бел.ред.) съвместно закупуване и пращане на оръжия за Украйна.

Източник: Actualno.com