Орбан събра на митинг 1 млн. и заяви: Унгарците ще решават съдбата на Унгария, а не САЩ и ЕС

Орбан пред 1 милион унгарци по случай 65 г. от въстанието срещу комунизма през 1956-та: Не Вашингтон и Брюксел, а унгарците ще решават съдбата на Унгария!

Това написа на Фейсбук страницата си преди малко Георги Марков, бившият конституционен съдия, който сега живее в Будапеща.

Стотици хиляди привърженици на унгарския премиер Виктор Орбан и на дясното му правителството се включиха в шествие в Будапеща, за да демонстрират единството и подкрепата си за спорната политика на популисткия лидер, предаде Асошиейтед прес.
Огромно шествие в подкрепа на Орбан в Будапеща

Участниците в акцията, наречена „Поход на мира“, се събраха на западния бряг на Дунава, минаха през Моста на свободата и центъра на унгарската столица, за да стигнат до мястото, където по-късно днес ще говори Орбан.

Шествието е организирано от неправителствената организация Форум за гражданско единство, която активно промотира политиката на Фидес, партията на Орбан. От 2010 г. Фидес има мнозинство от две трети в парламента.

Пред Асошиейтед прес председателят на организацията Ласло Чизмадия каза преди началото на днешната акция, че целта е тя да демонстрира суверенитета на Унгария на ЕС, който, по думите му, „незаслужено“ е атакувал Унгария, опитвайки се да спре това, което според съюза, е отстъпление от демокрацията.

Очакванията на организаторите са за участие на около 400 000.

От 2012 г. това е осмият проправителствен митинг. Идеята е да се мобилизират привържениците на Орбан преди парламентарните избори през пролетта, които ще са най-сериозното предизвикателство от идването му на власт през 2010 г.

Ето още какво написа Георги Марков:

На този ден, преди 65 години, студентите от Политехниката, а след това и унгарският народ, въстават срещу комунизма и съветските танкове. Битката е неравна и 5 хил. съветски танка потушават въстанието. Много загинали, между които е 15-годишната Ерика Селеш, която виждате на снимката.
Ето какво казват за унгарското въстание:
ДЖОН КЕНЕДИ, 1960 Г.: „23 октомври 1956 ще живее завинаги в паметта на свободните хора и нации. Този ден показа на света неутолимото желание на човек за свобода, колкото и малко да са шансовете за успех и колкото и големи да са жертвите, които той изисква.“
ХЕЛМУТ КОЛ: „Благодаря ви, унгарци! Вие нанесохте първия удар в снагата на световния комунизъм 1956 г. и съборихте първата тухла от Берлинската стена 1989 г.“
ВИКТОР ОРБАН: „Ако не бяхме въстанали 1956-та и не бяхме излезли на улицата 1988 – 1989, отваряйки границата с Австрия, а чакахме на Запада, още щяхме да се във Варшавския договор и СИВ.“
Днес, над 1 млн. унгарци ще слушат на живо речта на Виктор Орбан и ще покажат своята готовност да не допуснат връщането на власт на комунистическата паплач, пребоядисала се днес в неолибералите на Сорос.

Поклон, унгарци!

Източник: Епицентър.бг