Основната задача на партийците у нас е да си изпоназначат роднините и шуренайките на държавна хранилка

Освен „паралелната държава“, проблемът на България е и „паразитната държава“ – гигантската бюрокрация на централно и местно ниво…

Чиновническата армия наброява 136 465 души. От тях 95 623 служители са в централната администрация, а от тях над 51 000 са заети в министерствата и администрацията на Министерския съвет, 2 631 в държавни агенции. На работа в общините са 33 117, а 1109 са на хранилка в областните администрации. Още 6616 чиновници работят в специализирани териториални администрации. Това са официални данни!

Разбирам, че основната задача на партийците у нас е да си изпоназначат роднините и шуренайките на държавна хранилка, но такова гигантско прахосничество е една от основните причини да сме най-бедната държава в ЕС. Това е истинският проблем, който точи от бюджета и от джобовете на данъкоплатците.

Хайде, преди да спорим дали трябва да има плосък или прогресивен данък, да решим проблема с това КАК се харчат от държавата нашите данъци и такси. За сравнение, в Чехия, която има население от 10 милиона, чиновниците са 96 000, от които 19 хил. в централната администрация. Пък са доста по-богата и по-влиятелна държава от нас с 51 хил. заети из министерства.

Въобще, подкрепям борбата с „паралелната държава“. Но ми се ще да се поведе борба и с „паразитната държава“!

Борислав Цеков, Фейсбук