ОССЕ засече престрелки в Донбас, Песков предупреди за „възпламеняване на война“

Организация за сигурност и сътрудничество в Европа е засякла „многобройни обстрели“ на линията на съприкосновение в Донбас, съобщи Ройтерс.

Дипломатически източник е уточнил, че стрелба има от двете страни.

От щаба на въоръжените сили на Украйна са отказали коментар.

По-рано днес представители на Донецка (ДНР) и Луганска (ЛНР) народни републики заявиха, че украинските бойци са обстреляли четири пъти територията на самопровъзгласилата се република. По думи им изстрелите са се водили от „гранатомети от различен тип, миномети и огнестрелно оръжие“.

Силите на ДНР „са били принудени да открият ответен огън за потискането на огневите средства на противника.“ От обединените въоръжени сили на Украйна съобщиха, че обстрелът се е водил от позицията на ДНР и ЛНР. Засечени са осем нарушения, „две от които прилагат оръжие, забранено от Минското споразумение.“

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира, че ситуацията в Донбас може да „възпламени война“ ако информационните атаки продължат. По думите на Песков „провокативните действия“ от страна на Киев в района на Донбас са се засилили през последното денонощие.

„През последното денонощие чуваме съобщения, че Русия съхранява огромен ударен потенциал на границата, но става въпрос за нашата собствена територия. Но никой, нито един западен представител не говори за огромния ударен потенциал на украинското въоръжение по разграничителната линия. А заедно с провокативните действия, които се засилиха през последното денонощие, това е много, много опасна ситуация“, каза още Песков.

Той изрази съжаление, че „опонентите“ на Русия не забелязват агресивните стремежи на Киев.

По-рано Песков обяви висока вероятност от това въоръжените сили на Украйна да нападнат ДНР и ЛНР.

Няма нужда от нахлуване, ударът срещу Украйна вече е нанесен Песков коментира и статията на изданието Politico, в която се казва, че Русия ще нападне Украйна „след 20 февруари“. Той нарече материала „поредния фейк“ и напомни, че миналите прогнози на медиите за предполагаемо „нахлуване“ също са се оказали погрешни.

Статията на Politico, която коментира говорителят на руския президент, беше публикувана на 16 февруари под заглавие „Why Feb. 20 worries Russia watchers.“ В нея са представени мнения на различни експерти. Конкретно е наблегнато на мнението на военния експерт от CNA Майкъл Кофман, според когото именно след 20 февруари трябва да се наблюдават действията на руската армия, за да се разберат „истинските намерения“ на Владимир Путин.

По-рано британският таблоид The Sun и изданието Politico обявиха 16 февруари за евентуална дата за нападение на Русия над Украйна.

Източник: Actualno.com