Оставката като предупредителен изстрел

Хасково гейт, (Кум гейт или Каунь гейт), е пореден епизод от сериала „Бойко Първи сезон“, „Бойко Втори сезон и „Бойко Трети сезон“.

И тъй като едноличната власт на главатаря на ГЕРБ е публично известна, тя трудно би могла да се скрие зад някакъв камуфлажен параван на демократичността и плурализма.

Казвам това, защото тръгнаха обосновани и по-малко обосновани предположения, че Борисов ще се възползва от ситуацията и ще реанимира Добрев уж под натиска на широките маси, които се надпреварват да пишат декларации в подкрепа и защита на талантливия си колега, отдал живота си на партията и политиката, а сега смъртноранен и изоставен в окопа под дъжда от поройните съчувстия на ортаците си.

Не вярвам Борисов да постъпи по тоя елементарен начин, въпреки че от него може да се очаква какво ли не или абсолютно всичко. Сълзливите съчувствия на ортаците на Делян ми звучат по-скоро като израз на страховете им, че след час-два или след ден могат да се окажат в същото неравностойно положение и в ролята на поредния жертвен агнец на главатаря, чието кредо в политиката е да мисли само за себе си и в критични ситуации да спасява само себе си. Разбира се, аз не изключвам възможността Бойко да си изиграе картите по тоя начин и да каже: „Ето, аз приех оставката на Делян, но хората си го искат, защото е ценен и го обичат!“. Възможно е и воторото – Бойко да внуши на подшефните си съратници: „Внимавайте какво правите! Че може и вие да сте следващите!“.

Поредният гейт не е патент само и единствено на ГЕРБ. С малки изключения горе-долу така изглеждат и така са структурирани отношенията и в останалите политически формации. Нали никой не си въобразява, надявам се, че във „Воля“, „Атака“, ВМРО, НФСБ и ДПС мераците на главатарите не са издигнати на същия пиедестал? В БСП сегашното лидерство е леко завоалирано и няма такъв ярък релеф и боричканията по върховете създават усещането за допуск на различия по отношение на правата линия.

Любо КОЛЬОВСКИ, Фейсбук