Оставките на тримата министри са под въпрос, не е ясно дали изобщо ще бъдат приети от коалицията

Управляващите дадоха заден по отношение на кадровите рокади в правителството.

Оставките на тримата министри са под въпрос, не е ясно дали изобщо ще бъдат приети от коалицията.

Това се разбра след близо четиричасово заседание на коалиционния съвет.

Валери Симеонов се скара на журналистите за техните въпроси и видимо изнервен демонстративно напусна брифинга.

Валери Симеоноов също бе ядоосан на медиите, Каракачанов се опитваше да бъде остроумен спрямо БСП, а Цветанов подчерта, че оставките, ако изобщо го има, тепърва ще се обсъждат.

„Оставки на трима министри в кабинета има, но стартирана процедура по промяна на състава на Министерския съвет – не“.

Това се разбра от думите на лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след продължилото повече от три часа заседание на управляващата коалиция при премиера Бойко Борисов.

В петък премиерът поиска оставката на трима министри, заради ужасната катастрофа при Своге – на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и на строителството Николай Нанков.

Обсъждахме механизма, по който са подадени оставките и вътрешнокоалиционните отношения, поясни витиевато вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

В понеделник ще има отново коалиционен съвет и тогава ще разсъждаваме отново по оставките, казаха Каракачанов и Цветанов.

Към момента няма стартирана процедура, която да е с влизане на предложение за промяна на състава на Министерския съвет, обясни лидерът на ПГ на ГЕРБ, от когото зависи парламентарната процедура.

По отношение на оставките на тримата министри, Цветанов заяви: „Това, което се случи с тези оставки, не означава, че е стартирана процедурата по точка 6 в коалиционното споразумение“. Цветанов уточни още: „Към настоящия момент има подадени оставки, няма решение и няма стартирана процедура съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание.“

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че този разговор ще бъде продължен в понеделник, когато ще говорят персонално за всяка от оставките, които ще бъдат подадени.

Това навява на мисълта, че ПГ на ГЕРБ може да пореден път за бламира лидера си Борисов и да отхвърли негови кадрови решения, каквито са поисканите оставки на министри.

От своя страна Каракачанов на няколко пъти заяви, че целта им е да не върнат ДПС във властта.

„Може патриотите да имаме стари разправии, но не сме глупаците, които ще върнат ДПС във властта, каза вицепремиерът.

„Ние сме много емоционални, но вие какво искате – тройната коалиция, в която един ви говори за чипа, друг ви говори за някаква заедност, трети за някаква джендърска култура. По-добре е, когато ние дори публично поставяме проблемите“, продължи Каракачанов.

„Колегите от БСП утре могат да не се напрягат много – сесията ще бъде открита, а коалицията единна. Държавните дела са сложни и не могат да се решават за 15 минути. Неслучайно символично се появих със синя каска. Тя беше знак за умиротворението, което е необходимо на държавата в името на държавността и в името на България. Девизът на коалиция „Обединени патриоти“ е „България над всичко“.

Въпреки това ние продължаваме да бъдем различни и ще бъдем такива, защото сме различни хора. Ние имаме една голяма цел. Радвам се, че това, което всеки един от нас подаде, че диалогът трябва да е по-чест, по-интензивен и по-конструктивен тази вечер се осъществи за пореден път. Лично аз миналия път от тази трибуна пожелах на колегите от БСП да почиват и да се пекат спокойно на плажа. Оказа се, че са прекалили със слънчевите бани. Ескалираха още през август месец“, каза още Красимир Каракачанов.

„Надяваме се да си вземем поука и да направим така, че да не се позволява разтурването на управлението, което ще доведе до щети. Това каза лидерът на „Атака“ и председател на Парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров по време на пресконференция след коалициония съвет, предаде агенция „Фокус“.

„Цената, че продължаваме като коалиция, ще я платим пак ние“, каза Сидеров и заяви, че партньорите избират да продължат мандата. „Най-важното беше дали да продължим управлението или да се разпръснем и да отидем към избори, което означава да се хвърли страната в хаос и в неизвестност. Тежко е това, коeто днес взимаме като решение, не е лесно, защото трябва да преодолеем свои вътрешни качества и особености. Аз не искам да влизам в подробности, вие бяхте свидетели на разменени реплики и нападки. Кое е по-важното да останем управлението, за да не бъде страната в хаос или да се разтурим и да не знаем какво следва? Ние решихме, че второто е по-вредно за страната ни, за народа ни и цената, която сега ще платим за това решение ще я платим пак ние“, посочи Сидеров.

Източник: Епицентър.бг