Осъдиха НАП да плати на фирма над 3 млн. лв.

Националната агенция по приходите ще трябва да плати на пазарджишка фирма 2 928 000 лева, както и лихвата върху тях в размер на 884 586,22 лева.

Това постанови Административният съд в Пазарджик. Внушителната сума е обезщетение за имотна сделка, за която се твърди, че е провалена заради неправомерно наложен ревизионен акт на дружеството жалбоподател „Ай инвест“ ЕООД, съобщава „Пазарджишка Марица“.

Историята започва през май 2013 г., когато фирмата купува триетажна туристическа база край Ракитово в местността Тупавиците и отделно – поземлен парцел с площ 6000 дка. Продавачът е „Атрейд“ АД, а двата имота са в пакет за обща цена от 5 700 000 лева без ДДС.

В нотариалния акт е записано, че парите са преведени преди изповядването на сделката. Двете фирми подписват и споразумение да си поделят разходите за реконструкция на сградата, като купувачът се ангажира да плати за това 128 513,33 лева в срок до 31 декември 2013 г.

Същевременно „Ай инвест“ сключва и предварителен договор за продажба на имотите на трета фирма – „Кънтри ауто“ ООД, срещу 8 140 000 лева. В контракта обаче е поет ангажимент – да се завършат строителните работи до 1 юли 2014 г.

Новият купувач се задължава да плати до 10 декември същата година 30% от цената на сделката, а останалото – до 10 юли 2014 г., само при условие че дотогава бъдат представени и доказателства за липса на тежести и ипотеки.

Споровете с НАП започват, след като от „Ай инвест“ декларират първата сделка с искане да им бъде възстановен ДДС в размер на 1 140 000 лева. Агенцията назначава ревизия и макар във връчената заповед да е предвидено тя да продължи до 19 септември 2013 г., се проточва до 18 февруари 2014-а.

Закъснението дава основание на „Кънтри ауто“ да се откаже да купува, след като в уговорения срок не получава документи за липса на тежести и ипотеки.

След случилото се собственикът на „Ай инвест“ Антон Близнаков обжалва най-напред ревизионния акт и печели делото пред Върховния административен съд, който отменя акта.

Следва нова жалба по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, по която Административният съд в Пазарджик се произнася в полза на компанията.

Източник: Дир.бг