От 1943 г. БПЦ не се е противопоставяла на властта, както сега за Истанбулската конвенция

„Свидетели сме на това как основните вероизповедания в България излизат с еднакви позиции.

Ние сме православна държава.

Не се сещам след 1943 г. БПЦ да е излизала с толкова ясна позиция и то срещу управлението на страната“, каза пред БНР зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев.

Той припомни, че последният път, когато Църквата е повела народа по подобен начин, е било в името на каузата за спасяването на евреите от депортация.

„Сега за втори път БПЦ взима ясно и категорично мнение по Истанбулската конвенция”, каза Бойчев. „Затова е толкова ниско доверието на обществото в парламента, защото българските народни представители са станали машинки за гласуване. Как да гласуваш тази ратификация, след като към нея липсва придружителен доклад, с който да се покаже, какво е въздействието върху нашето законодателство”, добави той.

„Имаме президент, който има мнение и си го казва ясно и силно. То съответства в голяма степен и на разбирането на българските граждани. По-важният въпрос е – защо наистина парламентът е превърнат в нотариат? Може ли да твърдиш, че си парламентарна република, а да дойде премиерът и да освободи председателя на НС?” Този въпроси зададе Бойчев в коментар на изказването на държавния глава. Бойчев припомни, че всички системи, които протестираха заради недофинансиране, са получили пари през януари, едва ли не еднолично от Бойко Борисов, а в края на миналата година социалистите предложиха за тях повече пари в бюджета, но ГЕРБ не ги подкрепиха.

Източник: БНР