От КЕВР обявиха: Парното и токът трябваше да поскъпнат с над 50%

Парното и токът трябваше да поскъпнат с над 50%, ако се бяхме съобразили с енергийните дружества.

Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов след заседание на енергийния регулатор, на което се обсъждаха новите цени на тока и парното от 1 юли, съобщи Novini.bg.

По думите му ще се приеме социална цена, която българските граждани ще могат да понесат.

„Комисията ще обяви финално решението за новите цени на тока и парното до края на месеца“, съобщи Иванов.

В последните си доклади енергийният регулатор предвижда поскъпване на тока средно с 3.5% за страната и на топлоенергията – с 4.5 на сто.

Най-голямо следва да е повишението за битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България – 3.59 на сто. Потребителите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат с 3.46 процента по-големи сметки, а най-малко ще е поскъпването за абонатите на „Енерго-Про“ в Североизточна България – с 3.38 процента.

Най-голямо увеличение на топлоенергията е предвидено за Разград – 17.53 %, и Габрово – с 12.53 на сто. В София се очаква поскъпване с 4.3%, в Пловдив увеличението е със 7.4%, колкото е и в Бургас. Във Враца цената на топлоенергията нараства със 7.52 %, а във Велико Търново – със 7.26 процента. Скокът в цената в Плевен е с 6.1%, а по-малки са в Русе – 3.86 %, Перник – 1.77% и Варна – 1.96 на сто. Парното ще поевтинее само в Сливен – с 0.4 процента.

Източник: Petel.bg