От Русия: При Трета Световна Война на мястото на САЩ ще има пролив „Другарят Сталин“

Лидерите на страните от НАТО, ЕС и Г-7 се събраха извънпланово в Брюксел, за да обсъдят резултатите от първия месец на руската „специална военна операция“ в Украйна.

След преговорите бяха обявени нови санкции срещу Русия, по-нататъшна подкрепа за Украйна, главно с оръжейни доставки, и съществено засилване на присъствието на НАТО в Източна Европа.

Това обобщава в. „Комерсант“ равносметката от вчерашните форуми.

САЩ и европейските им съюзници все така не предвиждат изпращане на контингенти в Украйна заради опасения, че пряк сблъсък с Русия ще предизвика непредсказуеми последици, отбелязва вестникът.

Трите срещи на върха в Брюксел сложиха началото на нов световен ред. НАТО никога не е събирала толкова сили край границите на Русия. Решението на украинския въпрос коренно ще промени цялата архитектура на световната сигурност, а и на икономиката. Вместо глобализацията, при която страните с различни политически системи стават единно икономическо цяло, идва време за противопоставяне и обособяване, четем в коментар от „Независимая газета“.

След решенията на НАТО руското външно министерство обвини алианса, че е „заинтересован да продължават военните действия“ в Украйна, „дестабилизиращо увеличава силите си по източния фланг“ и „дълговременно затвърждава „антируския курс“ в новата си стратегическа концепция“, пише „Известия“.

„За САЩ е принципно важно да използват украинската карта, за да продължат борбата срещу Русия. За Щатите е много благоприятна ситуацията, в която успешно бяха насъскани една срещу друга двете страни, били някога най-големите републики в Съветския съюз“, заявява пред изданието руският депутат Дмитрий Новиков. „Това поначало не беше руско-украински конфликт, а противопоставяне между Русия и Запада“, допълва политологът Андрей Кортунов.

В момента страните от НАТО „имат различни гледни точки и възможности“, но „всички разбират, че НАТО не бива да влиза в пряка конфронтация с Москва“, посочва Кортунов. В тази логика се вписва и отказът на пакта от идеята на Полша да се изпратят миротворци в Украйна, добавя „Известия“.

Американският министър на военноморските сили Карлос дел Торо посети самолетоносачната ударна група (СУГ) на САЩ „Хари Труман“ и направи шокиращо изявление: „Мисията всъщност е предбойна“. В смисъл, че СУГ чака заповед от Байдън, за да установи безполетна зона над Украйна, пише „Свободная преса“, като се позовава на щатския вестник „Политико“.

„Байдън неведнъж е казвал, че не смята да се меси в конфликта в Украйна заради опасения от ядрен апокалипсис. Но да вярваш на англосаксонци, значи да не се уважаваш сам“, продължава изданието.

Янките впрочем се страхуват, че веднага щом първите изтребители Ф-18 се озоват в Украйна, тяхната СУГ ще бъде ударена с руски хиперзвукови „Кинжали“. Зад океана обаче упорито се популяризира мнението, че един силов конфликт между НАТО и руската армия в трета страна няма да доведе до ядрена война. Че докато алиансът не заплашва директно Русия, Москва от инстинкт за самосъхранение няма да натисне „червеното копче“ и че руските войски трябва да бъдат въвлечени в неядрен конфликт, а после – „както се подредят нещата“, разсъждава „Свободная преса“.

НАТО може да се намеси в украинските събития, ако Русия употреби химически оръжия, заяви Джо Байдън. „Химическите атаки“ са любим „казус бели“ (повод за война, б. р.) на американците. Именно те бяха използвани като претекст за нападенията срещу Ирак и Сирия. И в двата случая излезе, че заплахите от химически оръжия са измислица, пише „Взгляд“.

Според изданието в Украйна „се готви провокация според „Сирийския сценарий“. „Взгляд“ припомня предупреждение на руското военно министерство от 16 март, че Службата за сигурност на Украйна с подкрепа от западни страни подготвя в страната провокация с използване на отровни вещества срещу мирни граждани, за да обвини в това Москва.

С изявлението си Байдън фактически маркира „червена линия“, след преминаване на която САЩ са готови да започнат война срещу Русия, коментира военният експерт Игор Коротченко.

„Няма как да изключим това. Но ако той започне Трета световна, в крайна сметка между Атлантическия и Тихия океан вместо Съединените щати ще се появи пролив, наречен „Другарят Сталин“. След агресия срещу Русия САЩ ще получат в отговор ядрен удар. Според мен Пентагонът и Белият дом ясно осъзнават това“, казва наблюдателят пред „Взгляд“.

Източник БТА, Епицентър.бг