От US сенатори до нобелови лауреати: Вълна от критики към Кристалина Георгиева. Постът ѝ се клати

Вълна от критики към Кристалина Георгиева след разкритията, че високопоставени служители на Световната банка, сред които и тя, са оказвали натиск върху служителите да повишат позицията на Китай в класацията „Да правиш бизнес“ („Doing Business“).

В доклада се цитират и случаи на натиск за подобряване на данните за Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан в класацията за 2020 г., но не са открити доказателства за участие на ръководството в тези случаи.

Световната банка посочи в изявление, че решението за спиране на класацията е взето след вътрешен одитен доклад, повдигнал „етични въпроси, включително за поведението на бивши служители в борда, както и на сегашни и/или бивши служители на банката“ и широко разследване, проведено от УилмърХейл.

А реакциите по темата не закъсняха.

Бившият главен икономист на Световната банка и носител на Нобелова награда за икономика Пол Ромър разкритикува в интервю за Франс прес „липсата на почтеност“ на бившия ръководен екип на банката, включително на главния изпълнителен директор Кристалина Георгиева, която впоследствие оглави МВФ.

„Когато повдигах някои въпроси, Кристалина се опитваше да замаскира, да прикрие“, посочва той. „Бях ръководен от хора, на които липсваше почтеност. Беше нетърпимо“, разказва Ромър пред АФП.

Икономистът упреква Георгиева, че е искала да прикрие разногласия по методологията на доклад, накарали Пол Ромър да подаде оставка през януари 2018 година. Тогава той проявил особена критичност по отношение на произволни промени, извършени в методологията, които били във вреда на други страни, особено на Чили.

Ромър уточни, че когато е работил в Световната банка, не е знаел за натиск, упражняван върху екипите от главната изпълнителна директорка по този въпрос. Той обаче имал „съмнения, че е възможно да стават такива неща“.

Освен това разследването установява „токсични“ отношения в екипа, отговарящ за този доклад, както и атмосфера на страх, поддържана от Симеон Дянков, един от учредителите на „Да правиш бизнес“ и бивш министър на финансите на България, който по онова време бил съветник на Георгиева.

Разследването доказало също така, че той заплашвал екипите си, твърдейки, че има приятели в комисията по етика, които ще му съобщят за евентуални жалби срещу него.

Дянков напусна Световната банка през март 2020 година, а сигналите за проблемите са се появили за първи път през юни 2020 година.

Според Пол Ромър описания в доклада стил на сплашване бил реален. „Не се чувствах комфортно при мисълта да продължа да работя под ръководството на Кристалина. Затова оповестих публично твърденията си, единствено за да бъда уволнен“, обяснява той в интервюто.

На въпрос на АФП, МВФ и Световната банка не пожелаха да коментират обвиненията на Пол Ромър.

Πpeдcтaвитeлят нa CAЩ в МВФ Фpeнч Xил, peпyблиĸaнeц oт Apĸaнзac и eдин oт нaй-oтявлeнитe ĸpитици в Koнгpeca нa yвeличaвaнeтo нa peзepвитe нa MBФ минaлия мeceц, зaяви, чe дoĸлaдът пoвдигa cepиoзни въпpocи oтнocнo мoтивaциятa нa Гeopгиeвa пo вpeмe нa нeйнoтo пpeбивaвaнe в Cвeтoвнaтa бaнĸa. „Aĸo тeзи твъpдeния ca вepни, тoгaвa бopдът нa MBФ тpябвa нeзaбaвнo дa oцeни нeйнaтa cлyжбa нa нaй-виcoĸoтo нивo тaм“, ĸaзa тoй.

Xил, члeн нa Koмиcиятa пo финaнcoвитe ycлyги ĸъм Kaмapaтa нa пpeдcтaвитeлитe, зaяви, чe щe пoиcĸa oт миниcтъpa нa финaнcитe нa CAЩ Джaнeт Йeлън дa oцeни дoĸлaдa и дa внece тoвa cтaнoвищe в Koнгpeca. „Финaнcoвитe пaзapи и пoлитицитe paзчитaт нa eĸcпepтния oпит нa мeждyнapoднитe ĸpeдитopи и тaзи peпyтaция ceгa e oпeтнeнa“, ĸaзa тoй.

Джъcтин Caндeфyp – cтapши нayчeн cътpyдниĸ и нaблюдaтeл нa Cвeтoвнaтa бaнĸa в Цeнтъpa зa глoбaлнo paзвитиe, зaяви, чe дoĸлaдът мoжe дa зaceгнe oтнoшeниятa нa Гeopгиeвa c члeнoвeтe нa MBФ.

„MBФ e oтгoвopeн зa ocигypявaнeтo нa пoчтeнocттa нa мeждyнapoднaтa мaĸpoиĸoнoмичecĸa cтaтиcтиĸa и дъpжи cтpaнитe дa oтчитaт в цялocт дaннитe cи“, ĸaзa Caндeфyp в интepвю. „Toзи дoĸлaд пocoчвa Гeopгиeвa ĸaтo aĸтивнo мaнипyлиpaщa дaннитe зa гeoпoлитичecĸитe цeли. Toвa изглeждa дocтa изoбличaвaщo.“

Снощи Световната банка (СБ) обяви, че е решила да спре изготвянето на годишния си доклад „Да правиш бизнес“ („Doing Business“) заради установени нередности в докладите за 2018 и 2020 година.

В разследване на нередностите при обработката на данни се говори за оказване на „натиск“ от страна на високопоставени служители на банката, включително от тогавашния главен изпълнителен директор Кристалина Георгиева, за повишаване на рейтинга на Китай през 2017 година.

Разследването, проведено от юридическата кантора УилмърХейл (WilmerHale), разкрива натиск върху екипите, оказван от Георгиева и бившия президент на Световната банка Джим Йон-ким, за да бъде облагодетелстван Пекин.

Кристалина Георгиева изрази несъгласие със заключенията на разследването, чиито автори са разпитали няколко десетки служители, бивши и настоящи, и са прегледали най-подробно 80 000 документа.

Изпълнителният съвет на МВФ разглежда етичния доклад за действията на управляващия директор Кристалина Георгиева, докато тя е била висш служител в Световната банка (главен изпълнителен директор – бел. ред.). Това съобщи днес говорителят на МВФ Джери Райс, цитиран от Ройтерс.

Георгиева заяви, че е „фундаментално несъгласна с констатациите и тълкуванията“ на доклада, в който се твърди, че тя и други от ръководството на Световната банка са оказвали натиск на служители да повишат класирането на Китай в класацията „Да правиш бизнес“. Тя е информирала Изпълнителния съвет на МВФ рано в четвъртък.

„В момента съветът на МВФ разглежда този въпрос“, каза Райс пред Ройтерс и добави: „Като част от редовната процедура по такива въпроси комисията по етика ще докладва на съвета“.

Скандалът в Световната банка разтърси инвеститорите

Инвеститори и активисти изразиха днес безпокойство от разкритията, че ръководството на Световната банка, част от което е била и Кристалина Георгиева, е оказвало натиск на служителите да повишат резултата на Китай във влиятелния доклад, който класира страните според това колко лесно е да се прави бизнес в тях, информира Ройтерс.

Последвалото прекратяване на годишните доклади „Да правиш бизнес“ би могло да затрудни инвеститорите да преценят къде да вложат парите си, твърдят те.

„Колкото повече мисля за това, толкова по-зле изглежда“, казва Тим Аш от БлуБей асет мениджмънт (BlueBay Asset Management). По думите му докладите, които се публикуват от 2003 година, са станали важни за банките и бизнеса по целия свят. „Парите и инвестициите се разпределят въз основа на тези поредици“, отбелязва той.

Активистката група Мрежа за данъчно правосъдие (Tax Justice Network) приветства разследването на комисията по етика.

„По-големият въпрос е как, ако това е възможно, Банката може да елиминира очевидната корупция в институцията“, написа в Туитър главният изпълнителен директор на групата Алекс Кобам.

Икономисти заявиха, че такива доклади – от Световната банка и други институции – са полезни, но отдавна са уязвими на манипулиране.

Те са на мнение, че някои правителства, особено в страните с нововъзникващи пазари, които искат да демонстрират напредък и да привлекат инвестиции, биха могли да бъдат обсебени от позицията си в класацията, оценяваща всичко – от данъците до законовите права.

Обединените арабски емирства, които бяха 16-и в последния доклад за 2020 година, имаха за цел да оглавят списъка през 2021-а, а Русия се изкачи до 28-о място спрямо далечната 120-а позиция през 2011 година, припомня Ройтерс.

Президентът Владимир Путин постави предизвикателство пред страната да пробие в топ 20 до края на миналото десетилетие. Потърсен да коментира решението на СБ да спре класацията, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес: „Задачата за подобряване на бизнес климата не е свързана със съществуването на каквито и да било рейтинги. Рейтингите са само аршин“.

Според Чарлз Робъртсън, главен икономист в Ринейсънс кепитъл (Renaissance Capital), класацията за условията за правене на бизнес губи доверие от години. Някои държави наемали инвестиционни фирми, включително неговата, а дори и бивши правителствени лидери, за да ги съветват как да подобрят класирането си.

Източник: Епицентър.бг