Открили токсично вещество в българска лютеница, но нямали право да казват марката и. Що за идиотия?

От асоциация „Активни потребители“ съобщиха, че е открито наркотично вещество в българска лютеница, която се разпространява в търговската мрежа. От асоциацията обаче обясниха, че нямали право да посочват търговската марка на лютеницата.

Открито вещество в българската лютеница е „олеамид“, което е силно токсично и се влага в пластмаси и смазки. Веществото действа, като приспивателно и като дрога, въздействаща на същите рецептори, като при марихуаната.

Това предаде Нова телевизия.

От „Активни потребители“ са започнали още от лятото изследвания върху 12 марки българска лютеница предлагаща се в търговската мрежа. Освен откритото наркотично вещество в една от лютениците се наблюдават и завишени нива на нишесте и захар.

Асоциацията увери, че е подала сигнал до Софийска районна прокуратура и до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) още по Коледа, но до момента не е известно дали са предприети някакви действия.

Това ще рече, че ние все още може би консумираме силно токсична лютеница без да знаем коя е тя, понеже не можело да й се назове търговската марка. Що за идиотия е това? Още повече, че по този начин се вреди на здравето ни, а виновни така и няма да има.