Отново измама със запис на заповед: ЧСИ и адвокат източиха парите на психично болна възрастна жена

Снимка: бТВ

Беззаконието в държавата продължава, като се оказва, че частните съдебни изпълнители стоят над законите в страната и могат да се разпореждат със съдбата на българските граждани както си поискат.

По бТВ излъчиха репортаж за поредна жертва на измамната схема със „запис на заповед“, в която участват адвокати и частни съдебни изпълнители.

Този път измамената жертва е възрастна жена с психично заболяване, която е под пълно запрещение от 2006 година. От 2010 година е настанена в социален дом, а през 2013 година продават къщата й във Враца, като внасят 32 000 лв. на нейно име, но след два месеца научават, че парите ги няма.

Оказва се, че сумата е изтеглена с позната схема на „запис на заповед“, според която възрастната жена дължи 23 000 лв. на жител на костинбродското село Понов.

Съдът веднага разпорежда изпълнение на заповедта и парите на болната жена постъпват в сметката на частния съдебен изпълнител Иван Чолаков. Той е същият съдия-изпълнител, който е замесен в източването на парите и запорирането на пенсията на човек прекарал инсулт. В предишния случай с измислена „запис на заповед“ се изисква бедният пенсионер да заплати 200 000 лв. на скандалния съдебен изпълнител.

В същото време сумата, която дължи жената набъбва на 43 000 лв., като в нея са начислени всякакви такси, разходи и самата сума по изпълнителното дело.

Нейният братовчед Васил Георгиев започва да издирва взискателя от костинбродското село, но не го намира.

„Дадох жалба до Костинброд, до съда там, до прокуратурата, с тях се разправям. Отговорите са, че Ангел не е получавал никакви пари, че него са го подвели да се подпише на някакъв документ, че ще му дават помощи от социалните там, дето подпомагат такива като него изостанали. Той е от малцинството, така ми казаха, и той се е подписал без да знае за какво се подписва“, коментира Георгиев пред камерите на бТВ.

Според адвокат Добринка Гърневска има два проблема, поради които става възможна тази измама. Първият проблем е липсата на контрол при връчването на покана за доброволно изпълнение. По нейните думи се получава така, че длъжникът дори и не знае, че е такъв. По този начин сроковете за обжалване и възражение изтичат и парите на потърпевшия се източват.

Тя запита защо частният съдебен изпълнител е този, който трябва да уведомява длъжника?

Вторият проблем според нея е свързан със съдилищата, които позволяват много бързо на частните съдебни изпълнители да подгонват потърпевшите. В същото време с години се протакат делата, в които измамените се мъчат да докажат, че не са подписвали никакви документи, на базата на които след това са останали без пари.

„Кой е равен пред закона – тези, които участват в схемата или аз и моя клиент, които не разполагаме с никакви силови методи?”, запита адвокат Добринка Гърневска.