Отново „Великата българска ограда“ падна на границата в района на Малко Търново

„Днес, 8.01.2018 г. в района на Малко Търново – паднала ограда.

Налага се да документирам събитието с днешни вестници, за да удостоверя достоверността му.

Преградното съоръжение е не само неефективно, но продължава да пропада.“

Това написа във Фейсбук народният представител от „БСП за България“ Елена Йончева, цитирана от Епицентър.

„Напомням, че съоръжението не е построено според заданието на МВР от 14.01.2015. На 20.11.2015г. главна дирекция „Гранична полиция“ дава правото на областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас да променят проекта за ограда.

Предоставеното право на областните управители да променят техническите параметри е направено с една единствена цел – корупция“, категорична е тя.

За това възпрепятстващо съоръжение, заедно с прилежащия обслужващ път, са дадени около 1 млн. лева на линеен километър, твърди народният представител.

Докладът на Главния инспекторат на МС от април 2017 г., изготвен във връзка с проектирането и изграждането на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница, констатира фрапиращи нарушения. В докладът се казва, че даденото указание на Гранична полиция не кореспондира с утвърденото от Министъра на вътрешните работи задание за проектирането на съоръжението, по което областните управители вече са сключили договори за изграждането на съоръжението и обслужващия път. Нещо повече – съгласно утвърдените проекти от представените документи и наличната в тях информация, проверяващият екип не е могъл да установи, на редица места, типа на изграденото съоръжение – едноредово или двуредово, пише още Йончева.

Абсурдно е проверяващият екип на Главния инспекторат на МС да отиде със специална задача да провери дали има изградена ограда и от какъв тип е – и да не може, след проверка, да отговори на този въпрос, казва в заключение Йончева.