Ответна реакция! Руският боен флот се завръща към бреговете на Сирия

Ситуацията край бреговете на Сирия става все по-напечена след като американските ескадрени миноносци „Портър“ и „Рос“ изстреляха 59 крилати ракети „Томахоук“ по авиобазата „Ал Шайрат“ в сирийската провинция Хомс. Към сирийските брегове се прехвърлят руски бойни кораби, предава „Русская весна“, цитиран от news-bulgaria.info.

Турският сайт Bosphorus Observer, който следи за морските съдове, преминаващи през Босфора, докладва за руски бойни кораби, които се завръщат в Средиземно море.

Според наблюдателите при преминаването си през Босфора е била забелязана фрегатата „Адмирал Григорович“.

В началото на 2017 г. Кремъл реши да съкрати значително силата на военно-морската си групировка в Сирия във връзка с постигнатото споразумение за прекратяване на огъня. В основните си бази се завърнаха самолетоносачът от Северния флот „Адмирал Кузнецов“, бойната фрегата от Черноморския флот „Адмирал Григорович“, тежкият ракетен крайцер „Петър Велики“, както и големият кораб за борба с подводници „Североморск“.

Край бреговете на Сирия бойни действия водиха и флагманите на Тихоокеанския и Черноморския флот – ракетните крайцери „Варяг“ и „Москва“. Те осигуряваха безопасността на руската военно-въздушна база в Латакия, след свалянето на руски Су-24 от турските ВВС през ноември 2015 г.

И двата крайцера са въоръжени със система за противовъздушна отбрана „Форт”, аналог на С-300. Те са в състояние да свалят всяка цел на разстояние 300 км. и височина до 90 км.