Падението на Тома Биков: От яростен критик на Бойко до послушен депутат на Шайката

Тази сутрин депутатът от ГЕРБ Тома Биков се появи в Нова телевизия, за да обори думите на Елена Йончева, че ГЕРБ е организирана престъпна група или по-точно шайка, както е озаглавена култовата книга на някогашния критик на ГЕРБ Антон Тодоров.

Колко жалко, че водещите не припомниха гневните филипики на Тома Биков срещу Бойко Борисов отпреди пет години.

Ето какво казва в Бургас (май 2013 г.) водачът на листата на „България на гражданите“ Тома Биков:

„Ако бъда избран за депутат, ще бъда един от хората, които ще инициират проверка в парламента на цялостната дейност на Цветан Цветанов като вътрешен министър. Няма да спра докато не видя този човек обвинен и осъден за всички престъпления, които е извършил през последните четири години. Случаите са стотици. Трябва веднъж завинаги да покажем, че след всяка злоупотреба с власт ще има справедливост…”

Как ли днес Биков козирува на парламентарния си бос Цветан Цветанов, след като му е приписвал деяния, достойни за ефективна присъда?

На 28 септември 2012 г., в качеството си на член на Националния съвет на “Движение България на гражданите”, Биков изстреля тези думи:
„Борисов няма изход – или още един мандат премиер, или да бъде силно разследван. Има шанс той да бъде първият премиер, който ще лежи в затвора. По честен път няма как ГЕРБ да спечелят втори мандат. Ако това се получи, то изборът ще бъде с фалшификация, а това ще доведе до една същинска революция ”…

Съберем ли на едно място есетата на Биков, ще се получи цял том, достоен за „Събрани съчинения на един разкаял се критик на ГЕРБ“.

Обаче как да се отречеш от тези силни думи, кънтящи като камбана:
„Борисов не е диктатор. Той е карикатура на диктатор. Второто не е по-малко вредно от първото. Този човек дотолкова си е повярвал, че е забравил кой е и от къде идва. По-лошото е, че сякаш и ние започваме да забравяме … Обещавам ви, че ще направя каквото зависи от мен Бойко Борисов, никога повече да не седне в креслото на министър-председателя“

Но като съветник на вътрешния министър Румяна Бъчварова Биков даде всичко от себе си Борисов да седне за трети път в премиерското кресло.

Съгласен съм, че всеки има право на промяна. Животът е прекалено многолик, за да останем вечно на едно място, на което понякога попадаме случайно или по стечение на обстоятелствата. За да не бъда упрекнат във фанатизъм, ще призная, че политикът може да променя позициите си. Но няма право да сменя ценностите си, извличайки полза от това.

Тома Биков е христоматиен пример за цинична смяна на ценностната система пред очите на почтените граждани. Пример, който предизвиква отвращение.

Велизар Енчев, Фейсбук